Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a luat cina cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic din Antalya care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, ceea ce i-a adus critici din partea premierului polonez, Donald Tusk. Marţi, într-o conferinţă de presă, şeful diplomaţiei de la Budapesta a răspuns acestor critici şi a dezvăluit că unele ţări europene i-au cerut chiar să le faciliteze un contact cu ruşii, relatează MTI.
„Să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate nu este o realizare diplomatică, adevărata realizare este menţinerea contactului cu cei cu care ai o poziţie diferită cu privire la anumite subiecte”, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Întrebat despre criticile premierului Donald Tusk, Péter Szijjártó a explicat că între naţiunea maghiară şi cea poloneză există nu numai o prietenie, ci şi o fraternitate, care în opinia sa „poate rezista şi unor asemenea episoade politice, precum cele produse de prim-ministrul Poloniei în ultimele câteva săptămâni”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Pur şi simplu trebuie respectat faptul că gândim diferit despre posibilitatea păcii în Ucraina. Noi suntem un guvern pro-pace, iar guvernul Poloniei adoptă o poziţie mai pro-război”, a spus ministrul maghiar.
Péter Szijjártó a relatat, de asemenea, că forumul din Turcia este aproape ca o adunare generală a ONU, iar la cina sa de gală a stat la aceeaşi masă cu şase sau şapte miniştri de externe, printre care şi cu omologul său rus. „Iar dacă omul este aşezat lângă un coleg ministru de externe, de obicei se întâmplă ca cei doi să stea de vorbă. Situaţia este că noi, miniştrii de externe, avem o astfel de sarcină, de a păstra legătura unii cu alţii”, a explicat politicianul maghiar.
„În diplomaţie, eu cred că reuşita constă în menţinerea unei relaţii chiar şi cu cei cu care nu eşti de acord întru totul. Să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate nu este o realizare diplomatică”, a spus ministrul de externe al Ungariei.
Ministrul a punctat că dacă va avea ocazia sau dacă va fi necesar, va continua şi în viitor să stea de vorbă cu colegii ruşi.
„Şi cred că prim-ministrul Poloniei ar fi surprins dacă ar şti cât de lungă este lista politicienilor europeni care mi-au cerut, în ultimii ani, să îi ajut să stabilească un contact cu ruşii, să facilitez o întâlnire sau pur şi simplu să transmit un mesaj din partea lor”, a menţionat Szijjártó, fără a da detalii. „Mai mult decât atât, a existat şi o ţară în care mi-au cerut acest lucru şi părţi aflate în opoziţie, astfel că, în viitor, dacă va exista o astfel de solicitare, bineînţeles că voi fi bucuros să ajut”, a adăugat ministrul ungar de externe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.