Epava aeronavei fără pilot de tip Tupolev (Tu-141), care s-a prăbuşit în Zagreb, Croaţia, a fost scoasă din crater după două zile. Ministrul croat al Apărării, Mario Banožić, s-a prezentat la locul incidentului şi oferit o serie de declaraţii şi noi informaţii cu privire la ancheta desfăşurată în acest sens, potrivit cotidianului croat Jutarnji list (Lista Jutarnji).
Banožić a precizat că autorităţile croate au primit informaţii conform cărora pe anumite fragmente ale aeronavei au fost găsite elemente de explozibil ale unei bombe aeriene, de fabricaţie sovietică. De asemenea, a fost găsită o cutie neagră la locul prăbuşirii.
”Vom compara aceste date cu celelalte informaţii ale anchetei la care lucrăm alături de membrii NATO pentru a afla de unde a venit aeronava”, a mai spus el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Provenienţa dronei nu a fost încă stabilită, însă anumite detalii indică faptul că ar putea aparţine atât armatei ruse, cât şi celei ucrainene, a menţionat el.
”Zona este sigură în prezent, iar acesta este cel mai important lucru”, a subliniat ministrul croat.
”Excavatorul nu a scos bomba, ci doar a săpat pământul din jurul ei. Potrivit informaţiilor noastre, acolo nu există niciun dispozitiv exploziv, dar vom săpa şi mai adânc în pământ pentru a verifica”, a mai menţionat Banožić.
”Am discutat cu miniştrii de Apărare ai României şi Ungariei, care au deschis o anchetă în acest sens”, a confirmat oficialul croat.
Banožić a afirmat că rămâne în contact cu toţi aliaţii NATO, inclusiv cu SUA.
Ministrul croat al Apărării şi-a reiterat nemulţumirea faţă de reacţia ţărilor vecine.
”Nu suntem mulţumiţi de felul în care au reacţionat ţările vecine”, a spus el la finalul discursului său.
O aeronavă s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri într-un parc din capitala croată, Zagreb, a anunţat poliţia, iar presa scrie că pare să fie vorba despe o dronă de recunoaştere, de fabricaţie sovietică, de tip Tupolev 141 (Tu-141), folosită recent de forţele ucrainene.
Tu-141 este o dronă de fabricaţie sovietică, folosită în anii '70 şi '80.
Această dronă aterizează cu ajutorul unor paraşute.
Zagrebul se află la aproximativ 550 de kilometri de frontiera Ucrainei, invadată, de la 24 februarie, de Rusia.
Croaţia este un stat membru NATO din 2009.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.