Ministrul ucrainean care superviza producţia de arme a Ucrainei, Oleksandr Kamîşin, a demisionat marţi în aşteptarea unui alt rol în domeniul apărării, iar alţi patru miniştri au demisionat în cadrul unei remanieri guvernamentale majore la Kiev, într-un moment critic al războiului său cu Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Demisiile ministrului pentru industriile strategice, Oleksandr Kamîşin, a viceprim-ministrului Olha Stefanişîna şi a miniştrilor justiţiei, mediului şi reintegrării lasă vacant mai bine de o treime din cabinetul lui Denîs Şmîhal după alte plecări anterioare.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi aliaţii săi politici ar putea numi alţi titulari în aceste posturi, pentru a pune guvernul în ordine înainte de deplasarea în SUA a lui Zelenski, prevăzută în această lună, unde speră să prezinte un „plan de victorie” preşedintelui american Joe Biden.

„Toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina. Iar instituţiile noastre de stat ar trebui să fie configurate astfel încât Ucraina să obţină toate rezultatele de care avem nevoie - pentru noi toţi”, a spus Zelenski în discursul său de marţi seară. „Pentru aceasta, trebuie să consolidăm unele domenii ale guvernului şi au fost pregătite schimbări în configuraţia acestuia. Vor exista, de asemenea, schimbări în biroul (preşedintelui)”, a anunţat Zelenski.

CITEȘTE ȘI Zelenski pare să confirme o remaniere: „Toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina. Este momentul să dăm o nouă forţă instituţiilor guvernamentale ucrainene şi sunt recunoscător tuturor celor care ne vor ajuta”

Zelenski l-a demis, de asemenea, pe Rostislav Şurma, unul dintre adjuncţii şefului său de cabinet al cărui portofoliu era economia, potrivit unui decret publicat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

UNII MINIŞTRI AR PUTEA PRIMI NOI ROLURI

David Arahamia, unul dintre principalii deputaţi ai partidului lui Zelenski, a declarat că va avea loc o „remaniere guvernamentală majoră”, care va duce la schimbarea a mai mult de jumătate dintre miniştri. „Mâine ne aşteaptă o zi a eliberărilor din funcţie, iar poimâine o zi a numirilor”, a spus el.

Olha Stefanişîna, al cărei portofoliu s-a axat pe eforturile Kievului de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO, ar putea fi numită la conducerea unui minister mai mare, care să combine vechiul său rol cu cel al Ministerului Justiţiei, a anunţat televiziunea publică Suspîlne, citând o sursă din partidul lui Zelenski.

Între timp, Oleksandr Kamîşin a supervizat strădania Ucrainei de a-şi creşte producţia de apărare, de la drone de atac la rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a lupta împotriva Rusiei, un inamic mult mai bine înarmat şi mai mare. „Voi continua să lucrez în sectorul apărării, dar într-un rol diferit”, a scris pe Telegram Kamîşin, care are 40 de ani şi este considerat o stea în ascensiune în guvern. El a fost numit în martie 2023, după ce şi-a conturat o imagine de manager eficient al căilor ferate naţionale, o arteră logistică vitală atât pentru civili, cât şi pentru armată, în primul an de la invazia la scară largă a Kremlinului, în februarie 2022. De când a preluat conducerea producţiei de apărare, Ucraina a produs mii de drone cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia. Luna trecută, Zelenski a anunţat că Kievul a folosit pentru prima dată o nouă „rachetă-dronă” şi a testat, de asemenea, o nouă rachetă balistică.

MOMENT CRITIC ÎN RĂZBOI

Pe câmpul de luptă, Ucraina întreprinde o incursiune transfrontalieră riscantă în regiunea rusă Kursk, în timp ce trupele Moscovei avansează tot mai rapid în estul Ucrainei.

Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acţiune. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi 271 au fost rănite marţi, în cel mai mortal atac al anului, când Rusia a lovit cu două rachete balistice un institut militar din oraşul Poltava, în centrul ţării.

Parlamentarii şi analiştii politici se aşteptau la schimbări majore în guvern încă de la începutul verii. Prim-ministrul Denîs Şmîhal a sugerat posibilitatea eficientizării guvernului şi reunirii mai multor portofolii într-un singur minister.

Cel puţin cinci portofolii erau deja vacante după ce miniştrii au fost demişi sau au demisionat în urmă cu câteva luni, inclusiv portofoliile importante ale agriculturii şi infrastructurii.

„Este un guvern fără miniştri, o criză intelectuală şi de personal la care autorităţile închid ochii”, a comentat deputata din opoziţie Irîna Heraşcenko. Ea a făcut apel la un guvern de uniune naţională care să pună capăt controlului strâns asupra frâielor puterii deţinut de echipa politică a lui Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.