Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale UE au depus un efort duminică seara, la Bruxelles, să reducă din dramatismul relaţiilor cu viitoarea administraţie Trump şi au pledat pentru un "parteneriat foarte puternic" cu Washingtonul, reafirmându-şi voinţa de a face auzită vocea Europei, relatează AFP.
Această reuniune extraordinară, sub forma unui "dineu informal", cu o zi înaintea unei reuniuni a Celor 28, a fost convocată de şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini, miercuri, imediat după anunţul victoriei surprinzătoare a candidatului populist la Casa Albă.
Însă mai mulţi miniştri au respins invitaţia, inclusiv britanicul Boris Johnson, care "nu vede utilitatea" acestei reuniuni suplimentare, şi francezul Jean-Marc Ayrault, "din motive care ţin de program".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Per ansamblu, liderii europeni se află într-o "incertitudine" în faţa acestui nou partener - Donald Trump - şi sunt curioşi să afle dacă declaraţiile iritante ale candidatului republican cu privire la Rusia, dosarul nuclear iranian sau încălzirea globală se pot traduce în fapte.
Însă ei nu au vrut să aştepte ca miliardarul să-şi pună pe masă cărţile în politica externă, pentru a-şi defini la rândul lor poziţiile, au declarat mai mulţi miniştri la ieşirea de la cină, care a durat aproape două ore şi jumătate, mai mult decât se prevedea iniţial.
"Abia aşteptăm să avem un parteneriat foarte puternic cu viitoarea administraţie", a declarat Mogherini.
Însă "pentru moment nu putem să aşteptăm să vedem, pentru că lumea continuă, Europa continuă, iar criza continuă (...) şi noi trebuie să continuăm să muncim", a adăugat ea.
"Dezbaterea acum este să vedem cum poate Uniunea Europeană să-şi consolideze vocea în lume", a declarat şeful diplomaţiei belgiene Didier Reynders.
"Indiferent care va fi administraţia americană, ştim de mult timp că Europa va trebui să-şi consolideze acţiunea în domeniul securităţii şi apărării, dar poate că este de asemenea valabil în lumea comerţului, migraţiei, modificărilor climatice", a pledat Reynders.
"O PIERDE DE TIMP"
Viitorul apărării europene se va afla în centrul discuţiilor celor 28 luni. Parisul, Berlinul şi alţi câţiva vor o accelerare a împărtăşirii mijloacelor militare, în pofida rezistenţie puternice a mai multor atlantişti, care se tem de o concurenţă cu NATO.
Alegerea lui Donald trump este văzută de unii ca o oportunitate de exploatat în vederea unei apărări europene mai autonome.
Preşedintele-ales american a declarat în campanie că ar putea să impună condiţii în vederea unei angajări americane în NATO, în contextul în care Statele Unite asigură două treimi din cheltuielile militare ale Alianţei.
Pe această temă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că "nu este momentul să se pună în discuţie parteneriatul dintre Europa şi Statele Unite", într-un intervu pentru ediţia de duminică a unui cotidian britanic.
"Liderii europeni au înţeles întotodeauna că a face pe cavalerul singuratic nu este o opţiune", a apreciat el.
Potrivit unui oficial european de rang înalt, şefa diplomaţiei UE voia ca la această cină informală de duminică seara să ofere oportunitatea statelor membre UE să-i "prezinte subiectele" prioritare în opinia lor, indiferent că sunt "regionale, tematice sau legate de apărare şi securitate".
Urmează că Mogherini să examineze îngrijorările europenilor cu privire la cel sau cea care-i va succede lui John Kerry în postul de secretar de Stat şi care va fi interlocutorul ei la Washington.
"Ea va vrea probabil să se ducă acolo foarte curând", poate chiar înainte de 20 ianuarie, date intrării în funcţie a noii administraţii americane, potrivit acestui oficial european.
Evocând absenţe pe care le-a remarcat la cină, Federica Mogherini a declarat că una dintre ele este legată de "motive politice", referindu-se la ministrul ungar Peter Szijjarto.
Ungaria este singura ţară din UE care a spus că-şi doreşte o victorie a lui Trump.
Iar Szijjarto, care a făcut declaraţii vineri în presa ungară, a apreciat că întâlnirea de duminică sera de la Bruxelles este "complet prematură", "o pierdere de timp", în contextul în care echipa lui Trump nu a fost constituită încă.
Mogherini a subliniat, de asemenea, cu ironie, asupra absenţei britanicului Boris Johnson.
"Îmi imaginez că este normal ca o ţară care a decis să plece (din UE) să nu fie interesată de discuţiile noastre cu privire la viitorul relaţiilor noastre", a spus ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...