Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a „protesta vehement” pentru că autorităţile de la Chişinău ar fi refuzat „în mod nemotivat” acreditarea unor observatori internaţionali din Rusia pentru a urmări desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 20 octombrie.
Ambasadorului i s-a transmis „protestul vehement” al Moscovei faţă de „acţiunile discriminatorii neprietenoase ale Chişinăului” faţă de observatorii ruşi din cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, informează un comunicat al MAE rus.
Înainte de primul tur de scrutin şi de referendumul constituţional privind aderarea la UE, care a avut loc la 20 octombrie, autorităţile din Republica Moldova au refuzat „în mod nemotivat” acreditarea a cinci observatori internaţionali din Rusia. Apoi, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, care a avut loc la 3 noiembrie, trei membri ruşi ai misiunii OSCE/ODIHR nu au putut intra în Republica Moldova, fiind opriţi pe aeroportul din Chişinău, deşi erau acreditaţi de Comisia Electorală Centrală din Moldova, susţine Moscova.
„Astfel de acţiuni reprezintă o încălcare gravă de către Chişinău a angajamentelor sale internaţionale, în special a Documentului de la Copenhaga al CSCE din 1990 şi a Convenţiei CSI din 2002 privind standardele pentru alegeri democratice, drepturi şi libertăţi electorale, la care Republica Moldova este parte”, acuză Moscova.
„Aceste măsuri au fost luate de un stat candidat la UE, ceea ce caracterizează în mod corespunzător valorile democratice europene pe care conducerea Republicii Moldova se străduieşte să le susţină”, comentează, ironic, comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.
Moscova anunţă că s-a adresat şi conducerii OSCE/BIDDO, prin intermediul Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă OSCE de la Viena, în legătură cu ceea ce numeşte ca fiind „acţiunile grave ale autorităţilor moldoveneşti cu privire la observatorii internaţionali din Rusia”.
Chişinăul nu a comentat deocamdată declaraţiile Moscovei, potrivit presei locale.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase marţi că Maia Sandu nu poate fi preşedintele Republicii Moldova, pentru că la alegerile prezidenţiale nu a obţinut majoritatea voturilor din partea cetăţenilor care se află pe teritoriul ţării, iar scrutinul „nu a fost nici democratic, nici corect”. În acelaşi timp, Peskov a respins orice ingerinţă rusă în alegerile din Moldova şi a criticat Chişinăul că nu a deschis mai multe secţii de vot în Federaţia Rusă. El a sugerat că nu se aşteaptă la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, care au început să se deterioreze după invazia rusă din Ucraina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.