Ministerul moldovean al Justiţiei a cerut miercuri unei instanţe din Chişinău să impună restricţii asupra activităţilor politice ale partidului pro-rus „Şansă” timp de şase luni.
Partidul pro-rus este legat de oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat anul trecut în absenţă la 15 ani de închisoare pentru fraudă. Acesta este în favoarea aderării Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică şi a unui parteneriat strategic cu Rusia.
Autorităţile din Moldova au interzis anterior partidului să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut, invocând preocupări legate de securitatea naţională. Formaţiunea politică este suspectată că şi-ar fi finanţat campania din bani ilegali, cu care a mituit inclusiv alegătorii şi primarii candidaţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acum, Ministerul Justiţiei motivează că a fost sesizat de Comisia Electorală Centrală (CEC) care ar fi constatat că partidul „nu s-a conformat cerinţelor Comisiei şi nu a prezentat date complete” în cadrul unui „control complex”.
„Ministerul Justiţiei a înregistrat la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activităţii Partidului Politic „Şansă”, pentru un termen de 6 luni. Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiţiei, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privinţa Partidului Politic „Şansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerinţelor Comisiei şi nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice. Conform prevederilor legale, Ministerul Justiţiei a solicitat Partidului Politic „Şansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerinţele actului de control, ulterior fiind informat că informaţia remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acţiunii în instanţă”, au declarat reprezentanţii Ministerului de Justiţie de la Chişinău, citat de NewsMaker.
Decizia instanţei ar putea suspenda majoritatea activităţilor politice ale formaţiunii. Acest lucru ar împiedica partidul să facă campanie în timpul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care se aşteaptă să aibă loc simultan în octombrie.
În timp ce se află sub incidenţa restricţiilor, partidul ar putea fi împiedicat să creeze mijloace de comunicare în masă, să organizeze întâlniri, mitinguri, pichetări şi alte acţiuni publice şi să îşi utilizeze conturile bancare, cu unele excepţii, explică Reuters.
În februarie 2024, CEC a solicitat Ministerului Justiţiei să intervină după ce Partidul Politic „Şansă” ar fi refuzat să prezinte la Comisie toate informaţiile solicitate privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia susţinea că reprezentanţii partidului nu ar fi cooperat cu autoritatea electorală, nu ar fi dat curs solicitării Comisiei de a se înfăţişa la sediul acesteia şi nu ar fi prezentat actele care le-ar fi fost cerute.
În reacţie, liderul formaţiunii politice, Alexei Lungu, a calificat acţiunea drept un „atac fără precedent” şi a anunţat că este gata să apere drepturile partidului inclusiv în instanţele internaţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.