Aproximativ 20 de militari din cadrul Forţelor speciale americane şi un contingent de militari din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini formează o mică unitate din cadrul Forţelor terestre şi din cadrul Marinei taiwaneze, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ), ”o atingere gravă” a relaţiei Chinei cu Statele Unite, denunţă Beijingul vineri, după dezvăluirea prezenţei acestor militari americani în Taiwan, ca formatori pe insula revendicată de chinezi, relatează AFP.
”Există două grupuri: militari din Forţele speciale şi din forţele convenţionale”, a declarat AFP un oficial american care a cerut protecţia anonimatului.
Potrivit acestei surse, sunt ”mai puţini de 20” de militari de elită şi din forţe convenţionale, desfăşuraţi prin rotaţie, o forţă care ”nu este importantă”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Oficialul citat nu precizează data sosirii în Taiwan a militarilor de elită americani, însă dă asigurări că sunt prezenţi ”de mai puţin de un an”.
Un purtător de cuvânt al diplomaţieichineze, Zhao Lijian, îndemană Washingtonul ”să recunoască deplin marea sensibilitate a problemelor legate de Taiwan” şi ”să respecte principiul Chinei unice”.
Statele Unite este necesar ”să înceteze să lege legături militare cu Tawanul, pentru a nu aduce o atingere gravă relaţiei chinezo-americane”, avertizează purtătorul de cuvânt.
Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, este condus din 1945 de către un regim rival Beijingului - Republica China, cu capitala la Taipei -, în urma victoriei comuniştilor, în China continentală, în 1949, în urma Războiului Civil Chinez.
Republica Populară China, cu capitala la Beijing, consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.
Ea ameninţă să recurgă la forţă, în cazul unei proclamări oficiale a independenţei insulei.
Washngtonul a abandonat Taipeiul, în 1979, şi a recunoscut Beijingul drept singurul reprezentant al Chinei. Însă el este cel mai puternic aliat al insulei şi continuă să-i furnizeze armament.
PENTAGONUL ÎŞI ASUMĂ POZIŢIA
Presa taiwaneză dezvăluia, în noiembrie, citând Comandamentul Naval taiwanez, sosirea în Taiwan a unor puşcaşi marini şi unei Forţe speciale americane, în vederea formării armatei taiwaneze în operaţiuni amfibie.
Autorităţile taiwaneze şi americane au dezminţit atunci şi şi-au reiterat pur şisimplu cooperarea în domeniul apărării.
O înregstrare video publicată anul trecut de către armata americană prezintă militari americani care particpau, alături de militari taiwanezi, la un exerciţiu - intitulat ”Balance Tamper” - în Taiwan.
Întrebat despre acest subiect, Pentagonul nu a dezminţit, de această dată.
”Nu comentez cu privire la operaţiuni, desfăşurări sau antrenamente specifice, dar aş vrea să subliniez că susţinerea noastră a Taiwanului şi relaţiile noastre de apărare (cu insula) se aliniază ameninţării pe care o reprezintă în prezent Republica Populară China”, a declarat un purtător de cuvţnt al Departamentului american al Apărării, John Supple.
”Îndemnăm Beijingul să-şi respecte angajamentele faţă de o soluţionare paşnică a diferendelor” între China şi Taiwan, a subliniat el.
”O cauză dreaptă atrage întotdeauna o susţinere mare”, a comentat premierul taiwanez Su Tseng-chang.
”Depunem toate eforturile posible pentru a ne aăpra suveranitatea naţională şi poporul şi pentru a menţine pacea în regiune. Facem ceea ce putem şi apreciem să cooperăm cu ţări care ne împărtăşesc valorile”, a subliniat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.