De la începutul anului, au existat peste 17.000 de încercări ale migranţilor de a se furişa în camioanele, tirurile şi trenurile care au plecat din localitatea franceză Calais cu destinaţia Marea Britanie, dezvăluie jurnaliştii Sky News.
Însă, acestea sunt doar datele oficiale colectate de către ministerul francez de Interne şi demonstrează că demolarea aşa-numitei ”Jungle” din Calais nu a reuşit să pună capăt fluxului continuu de migranţi din nordul Franţei.
Fosta tabară improvizată de la marginea localităţii portuare, care a adăpostit peste 10.000 de migranţi în condiţii de viaţă mizerabile, a ajuns să fie acoperită de arbuşti şi buruieni, care au crescut peste spaţiul ocupat de corturile din Calais.
”Chemarea Londrei”, este mesajul unui graffiti lângă imaginea lui Steve Jobs, care aminteşte că fondatorul Apple era fiul unui imigrant din Siria.
În weekend, ministrul francez de Interne a declarat că doar 350 de migranţi mai rămân astăzi în Calais.
Însă, numărul migranţilor este greu de aproximat, întrucât aceştia sunt implicaţi într-un joc permanent de-a şoarecele şi pisica cu autorităţile, iar voluntarii susţin că cifra se apropie mai degrabă de 1.000 de migranţi pe malul francez al Canalului Mânecii, o porţiune de 34 de kilometri care desparte Franţa de Marea Britanie.
Singurul obiectiv al autorităţilor franceze este de a preveni înfiinţarea unei noi tabere de migranţi la Calais.
De asemenea, migranţii sunt obligaţi să doarmă sub cerul liber, îngrămădiţi pe prelate sau în saci de dormit, după ce autorităţile au interzis corturile în Calais.
Activiştii acuză poliţiştii francezi că recurg la metode brutale pentru a-i alunga pe migranţi, iar magistraţii supremi au decis recent că autorităţile trebuie să asigure accesul la apă potabilă pentru migranţii blocaţi în nordul Franţei.
Jurnaliştii Sky News dezvăluie că poliţiştii obişnuiesc să-i lovească pe migranţi cu bastoanele din dotare, să-i stropească cu spray cu piper în faţă sau să le zdrobească telefoanele mobile. În vreme ce migranţii sunt de cele mai multe ori preocupaţi să obţină mâncare de la o zi la alta în Calais.
Voluntarii au voie să ofere o masă caldă migranţilor de două ori pe zi.
Printre migranţi se numără şi Osman Hotkhil, un fost militar afgan a cărui cerere de azil a fost respinsă după doi ani în Germania.
”Vorbesc germană foarte bine şi am fost acolo. Dar după doi ani mi-au spus că solicitarea mea de azil a fost respinsă şi că pot să merg în altă ţară”, susţine Hotkhil.
Însă, acesta nu poate intra legal într-o altă ţară europeană, pentru că are puţine şanse să obţină azil după ce a fost înregistrat şi respins de către autorităţile din Germania.
Osman Hotkhil ştie că dacă este înregistrat de autorităţile franceze, acestea îi vor respinge după doi ani solicitarea de azil şi îl vor deporta în Afganistan.
În ultimii doi ani, peste 40 de migranţi, dar şi un şofer polonez, şi-au pierdut viaţa în încercarea de a ajunge ilegal în Marea Britanie.
Mormintele numerotate sunt doar o amintire fizică a tragediei din Calais.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.