Cancelarul german Angela Merkel consideră ”problematică” închiderea de către mai multe reţele de socializare - între care şi Twitter - a conturilor preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt.
”Este posibil să se amestece în libertatea de exprimare, dar conform limiterlor definite de către legiuitor şi nu prin decizia unei conduceri a unei întreprinderi”, a precizat într-o conferinţă de presă Steffen Seibert.
”De aceea vede cancelarul problematic faptul că aceste conturi ale preşedintelui american pe reţele de socializare sunt închise în mod definitiv”, a adăugat el.
Twitter a suspiendat în mod permaent, vineri, contul lui Donald Trump, la două zile după revolta sângeroasă, soldată cu cinci morţi, a susţinătorilor săi, care au ocupat miercuri, timp de mai multe ore, Capitoliul.
Facebook şi alte servicii, precum Snapchat sau Twitch, au suspendat, de asemenea, profilul locatarului Casei Albe pe o perioadă nedeterminată.
”Libertatea de exprimare este un drept fundamental, de o importanţă elementară”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.
Platformele de socializare ”au o foarte mare responsabilitate” şi ”nu trebuie să stea fără să acţioneze” împotriva unor conţinuturi pline de ură sau violente, însă Legislativul este cel care ”defineşte un cadru în care se realizează comunicarea pe reţele de socializare”, a apreciat el.
Steffen Seibert a lăudat efortul companiilor de a semnala mesajele lui Donald Trump prin adnotări cu privire la veridicitatea lor şi a apreciat că ”minciunile şi incitările la violenţă sunt evident problematice, în mod fundamental”.
REACŢII AMESTECATE
Anunţul Twitter a condus la reacţii diferite.
Comisarul european însărcinat cu piaţa internă, domeniul digital, Apărarea şi spaţiul Thierry Breton şi-a exprimat luni ”perpelexitatea” faţă de o decizie ”în lipsa unui control legitim şi democratic” al reţelelor de socializare.
De asemenea, mai mulţi miniştri francezi - care condamnă declaraţii făcute de către Donald Trump pe reţele de socializare - îşi exprimă regretul faţă de faptul că platformele au luat această decizie istorică, provocând dezbateri.
Ministrul francez al Tranziţiei Ecologice Barbara Pompili aprecia, la France Info, că poate ”înţelege reacţia reţelelor de socializare”, dar pare să aibă dubli cu privire la decizia Twitter.
Ea susţine o ”reglementare” şi ”să se spună stop”, însă consideră că ”o asemenea iniţiativă nu poate fi o reacţie normală”. ”Trebuie să avem procese democratice pentru a reglementa funcţionarea platformelor şi reţelelor de socializare, iar asta trebuie să facă obiectul dezbaterilor politice (...). Norma nu poate fi ca o reţea de socializare să decidă ea singură să taie singură”, subliniază ea.
Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a apreciat că ”reglementarea giganţilor digitali nu poate fi făcută de către oligarhia digitală însăşi”.
”Oligarhia digitală este una dintre ameninţările la adresa statelor şi democraţiilor. Reglementarea oamenilor în domeniul digital (...) este necesară şi nu poate fi făcută decât de către poporul suveran, de către state şi justiţie”, a subliniat el.
Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a declarat la Europe 1 că se ”simte inconfortabil faţă de această decizie”. El împărtăşeşte obiectivul ”luptei împotriva discursului urii, împotriva mesajelor care îndeamnă la violenţă”, dar are rezerve faţă de metoda folosită.
”Interzicerea unei persoane, adicî reducerea ei la tăcere pe reţele de socializare care au devenit o formă de spaţiu public, îmi pare mai complicată, în orice caz, în absenţa unor criterii stabilite în mod special”, a subliniat el.
”Această decizie îmi pare destul de facilă. Donald Trump se află la capătul mandatului. Nu ştiu, în cazul în care ar fi fost reales, dacă aceste reţele şi aceste GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon - giganţi ai tehnologiei) ar fi luat o asemenea decizie”, a apreciat el.
În contextul în care o ultimă iniţiativă legislativă a Guvernului francez privind lupta împotriva conţinuturilor pline de ură pe Internet (”legea Avia”) a fost cenzurată de către Curtea Constituţională franceză, Gabriel Attal anunţă că Guvernul Macron ”încearcă să găsească soluţii” în vederea controlării acestui ”flagel”.
”Aceasta este o problematică apărută în ultimii ani la nivel mondial, care vizează toate ţările”, a apreciat el.
În Statele Unite, îndepărtatea lui Donald Trump de pe principalele reţele de socializare a provocat indignarea apropiaţilor preşedintelui republican în exerciţiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...