Parlamentul European l-a criticat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru că l-a numit pe consilierul său secretar-general al Comisiei Europene, spunând că decizia duce cu gândul la nepotism şi va creşte neîncrederea opiniei publice, scrie Reuters.
Parlamentarii, inclusiv conservatorii lui Juncker, au criticat numirea lui Martin Selmayr, şeful staff-ului personal al lui Juncker, drept secretar-general al Comisiei Europene, scandalul fiind deja denumit „Selmayrgate”.
„Sincer, ne-am făcut singuri rău”, a spus Francoise Grossetete, membru al Partidului Popularilor Europeni al lui Juncker, susţinând că decizia de a-l numi pe Selamyr, luată în cadrul unei întâlniri private de pe 21 februarie, le va da „apă la moară” euroscepticilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Selmayr, un avocat german în vârstă de 47 de ani cunoscut ca un susţinător al integrării europene, este privit atât cu admiraţie cât şi cu frică de oficialii europeni. El se va ocupa de operaţiunile cotidiene ale serviciului public al UE, care are 33.000 de angajaţi.
Nigel Farage, care a susţinut ieşirea Regatului Unit din UE, a spus că numirea lui Selmayr reprezintă „un exemplu de nepotism” care arată că Marea Britanie a făcut bine că a ieşit din UE.
Partidul Verzilor a ameninţat că va amâna aprobarea bugetului Comisiei iar grupul liberalilor a cerut ca Juncker să anuleze decizia.
Liderul liberalilor, fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt, a făcut referire la cazul compatriotului lui Juncker, Jacques Santer, a cărui comisie a fost dizolvată în urma unui caz de nepotism.
„Dacă Comisia lui Juncker nu are grijă, ar putea avea aceeaşi soartă”, a spus pe Twitter Verhofstadt.
Ombudsmanul European, instituţia care examinează plângeri cu privire la administrarea defectuoasă în instituţiile şi organismele Uniunii Europene, a spus că a primit două plângeri privind numirea lui Selmayr şi că le analizează. Ombudsmanul are puteri limitate dar în trecut a criticat dur Comisia pentru probleme cum ar fi conflictul de interese.
Juncker, un fost premier al Luxemburgului, şi-a apărat decizia spunând că este una pe care el şi ceilalţi 27 de membri ai comisiei au dreptul să o ia. O asemenea decizie nu trebuie aprobată de parlament şi ar putea fi anulată de succesorul lui Juncker, care va fi ales de către liderii naţionali ai UE. Mandatul lui Juncker se va termina peste 18 luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.