Refuzul Ucrainei şi al statelor membre NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Peninsulei Crimeea reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, duminică, relatează Reuters.
Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina în 2014, după ce preşedintele pro-rus din Ucraina a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste stradale în masă. Moscova susţine de atunci separatişti pro-ruşi din regiunea ucraineană estică a Donbasului.
”Dacă vreun alt stat, fie Ucraina sau statele membre NATO, consideră că Peninsula Crimeea nu aparţine Rusiei, atunci, aceasta reprezintă o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei de presă rusă Interfax.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este o ameninţare directă şi explicită, în special având în vedere ce s-a întâmplat în Crimeea. Crimeea s-a întors în Rusia”, a mai adăugat Medvedev, care în prezent deţine funcţia de preşedinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Declaraţiile sale au fost difuzate la o zi după ce un oficial ucrainean a sugerat că Peninsula Crimeea, pe care majoritatea statelor o recunosc ca fiind parte din Ucraina, ar putea fi o ţintă pentru rachete americane HIMARS, care au fost desfăşurate recent de armata ucraineană în războiul declanşat de Moscova.
Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor secrete ucrainene, a fost întrebat sâmbătă, în cadrul unui interviu televizat, dacă rachetele HIMARS ar putea fi folosite pe ţinte în Crimeea.
El a răspuns că Rusia a organizat atacuri asupra teritoriului ucrainean din Crimeea şi din Marea Neagră, aşadar, acestea erau, de asemenea, ţinte justificate.
Peninsula Crimeea are o importanţă strategică specială pentru Rusia, deoarece la Sevastopol se află postul de comandă al Flotei ruse de la Marea Neagră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.