Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) a anunţat marţi că îşi suspendă operaţiunile în capitala haitiană Port-au-Prince şi în zona metropolitană extinsă a acesteia din cauza escaladării violenţelor şi ameninţărilor la adresa personalului său din partea membrilor poliţiei haitiene. Marţi, aproximativ 30 de presupuşi membri ai bandelor au ucişi într-un atac, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Suspendarea activităţii Medici fără Frontiere va dura de miercuri ”până la noi ordine”, a transmis organizaţia.

MSF a precizat că, de la un atac mortal asupra uneia dintre ambulanţele sale săptămâna trecută, Poliţia a oprit în mod repetat vehiculele sale şi a ameninţat direct personalul. Au făst făcute ameninţări cu moartea sau cu violul.

”Suntem obişnuiţi să lucrăm în condiţii de insecuritate extremă în Haiti şi în alte părţi, dar când chiar şi aplicarea legii devine o ameninţare directă, nu avem de ales decât să ne suspendăm proiectele”, a declarat şeful misiunii MSF din Haiti, Christophe Garnier.

Un purtător de cuvânt al poliţiei naţionale din Haiti a refuzat să comenteze.

MSF, a cărei prezenţă în Haiti a crescut în urma cutremurului devastator din 2010, este unul dintre principalii furnizori de asistenţă medicală gratuită de calitate în această ţară din Caraibe şi operează servicii-cheie precum un centru de traumatologie şi o clinică pentru arşi.

Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat luna trecută că doar 24% din facilităţile de sănătate din zona metropolitană Port-au-Prince rămân deschise, în timp ce cele din afara capitalei se confruntă cu un aflux de persoane strămutate care le pune în pericol capacitatea de a furniza asistenţă medicală esenţială.

MSF a citat patru incidente separate de ameninţări şi agresiuni din partea Poliţiei, inclusiv din partea unui ofiţer înarmat, îmbrăcat în civil, care a ameninţat că va începe să execute şi să incendieze personalul, pacienţii şi ambulanţele începând de săptămâna viitoare.

Grupul de ajutor medical tratează în medie 1.100 de pacienţi în ambulatoriu, 54 de copii în situaţii de urgenţă şi peste 80 de supravieţuitori ai violenţei sexuale şi de gen în fiecare săptămână, a declarat MSF, precum şi multe victime ale arsurilor.

Mai devreme, marţi, Poliţia a raportat că peste două duzini de presupuşi membri ai bandelor au fost ucişi după ce locuitorii s-au alăturat poliţiei pentru a lupta împotriva tentativelor de atac din timpul nopţii, într-o recrudescenţă a ”bwa kale” - o mişcare civilă de vigilenţă care încearcă să lupte împotriva bandelor armate care controlează cea mai mare parte a capitalei şi alimentează o criză umanitară tot mai gravă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat cel puţin 149 de cazuri de ”bwa kale” între iunie şi septembrie anul acesta.

Suburbia Petion-Ville a fost închisă marţi, locuitorii baricadând străzile şi cerându-le celor care nu sunt din zonă să rămână acasă, mobilizându-se, unii cu macete şi ciocane în mână, pentru a proteja cartierul de o nouă invazie a bandelor.

Purtătorul de cuvânt adjunct al poliţiei naţionale, Lionel Lazarre, a declarat pentru Reuters că aproximativ 30 de persoane pe care le-a descris ca fiind membri ai bandelor au fost rănite mortal pe parcursul zilei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.