Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi, la Berlin, cu şefa Guvernului german Angela Merkel, cu speranţa să o convingă să-i susţină noua cerere de amânare a Brexitului la summitul european extraordinar de miercuri, relatează AFP.
Brexitul - prevăzut iniţial la 29 martie - a fost amânat deja până vineri. Însă, întrucât nu a putut să obţină ratificarea acordului divorţului pe care l-a încheiat cu Cei 27 de la deputaţiibritanici, May vrea să ceară o a doua amânare a Brexitului, până la 30 iiunie.
Şefa Guvernului britanic este primită apoi, la Paris, de către preşedintele francez Emmanuel Macron.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cererea sa, care urmează să fie examinată miercuri într-un summit extraordinar, este necesar să primească unda verde din partea tuturor celorlalte 27 de state membre UE, de la care May se aşteaptă la ”discuţii sincere şi complete”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
Durata unei eventuale amânări ”depinde” de planul pe care-l va prezenta May, a subliniat marţi negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, la finalul unei reuniuni cu miniştri europeni în vederea pregătirii acestui summit. ”«No deal»-ul nu va fi niciodată decizia UE. Va fi întotdeauna responsabilitatea Regatului Unit să ne spună ce vrea”, a insistat el.
NICI DE-A GATA ŞI NICI AUTOMATĂ
Această amânare este necesar ”să fie supusă unor criterii foarte stricte”, a insistat ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth, iar acceptarea sa ”nu este nici de-a gata şi nici automată”, a avertizat omoloaga sa franceză Amélie de Montchalin.
Angela Merkel a promis, însă, săptămâna trecută, să se ”bată până în ultima oră” pentru o ieşire ordonată a Regatului Unit sin Uniunea Europeană, în faţa perspectivei unui Brexit fără acord (”no deal”).
Liderii europeni au refuzat, în martie, să le acorde britanicilor o amânare până la 30 iunie, din cauza organizării alegerilor europene în perioada 23-26 mai.
Guvernul britanic a anunţat luni seara, cu strângere de inimă, că lansează organizarea acestui scrutin, dar că încearcă să evite să participe la ele, la trei ani de la referendumul din 2016 prin care britanicii au decis ieşirea regatului din Uniune.
Londra speră însă, în continuare, să părăsească UE cu un acord, până la 22 mai, ceea ce i-ar permite să anuleze aceste alegeri.
La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk s-ar pregăti, potrivit unui oficial european de rang înalt, să sugereze o amânare ”flexibilă” a Brexitului, de maximum un an. Obiectivul acestei amânări este să dea timp regatului să depăşească criza politică ce-l paralizează. Această amânare ar putea scurtată, în cazul unei unde verzi a deputaţilor britanici a ”Tratatului retragerii din UE”.
NEGOCIERI CU OPOZIŢIA
În paralel, Guvernul britanic îşi continua marţi negocierile cu opoziţia laburistă, în speranţa să ajungă la un compromis asupra unui proiect al unei ieşiri din UE susceptibile să foe susţinută în Parlament.
Această mână întinsă Partidului Laburist a provocat furia conservatorilor eurosceptici, care se tem că guvernul se orientează către o uniune vamală cu UE. Promovată de laburişti, această uniune ar împiedica Londra să aibă o politică comercială independentă după Brexit.
Aceste discuţii nu au ajuns la un rezultat, până în prezent. Liderul Laburist Jeremy Corbyn îi reproşează Guvernului că refuză să-şi ”modifice liniile roşii”.
În vederea evitării unui ”no deal” - scenariul temut de mediile economice -, Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, a adoptat luni seara un proiect de lege al deputaţilor vizând să o oblige în mod legal pe şefa Guvernului să amâne Brexitul.
Guvernul le-a prezentat marţi o moţiune deputaţilor, precizând că premierul va cere o amânare până la 30 iunie. Deputaţii urmau să se pronunţe prin vot asupra acestei moţiuni şi vor putea să facă propuneri cu privire la data amânării. Însă ei ştiu că liderii europeni au ultimul cuvânt de spus asupra oricărei amânări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...