China desfăşoară rachete în zone vizate de dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud cu scopul de a exercita presiuni asupra vecinilor săi, a denunţat la Dialogul de la Shangri-La, o conferinţă pe teme de securitate într-un hotel din Singapore, secretarul american al Apărării James Mattis, relatează BBC News.
Acţiunile Beijingului vizează obiective mai largi, a apreciat generalul american.
Un oficial militar chinez a respins aceste declaraţii ca ”iresponsabile”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Mattis a subliniat, totodată că problema prezenţei trupelor americane în Coreea de Sud ”nu este pe masă” la summitul de luna aceasta între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Washingtonul cere o ”denuclearizare” completă a peninsulei coreene, a adăugat el.
Ministrul sud-coreean al Apărării Song Young-moo a apreciat, la această conferinţă în domeniul securităţii organizată anual de International Institute for Strategic Studies (IISS) la care participă reprezentanţi militari din 28 de state din regiunea Asia-Pacific, că forţele americane din Coreea de Sud reprezintă o ”problemă distrinctă de problema nucleară nord-coreeană”.
Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în prezent în Coreea de Sud
Mattis a denunţat în cadrul reuniunii faptul că Beijingul a înţesat cu echipament militar - inclusiv rachete antinavă, de tip sol-aer şi echipament de bruiaj electronic - toată Marea Chinei de Sud.
Defense Secretary James Mattis warns China over militarization of islands in the South China Sea pic.twitter.com/IW2MvE4I7C
— FOX & friends (@foxandfriends) June 2, 2018
”În pofida declaraţiilor contrare ale Chinei, plasarea acestor sisteme de armament este legată în mod direct de utilizarea lor militară cu scopul intimidării şi coerciţiei”, a subliniat generalul Mattis.
Administraţia Trump doreşte să aibă o relaţie constructivă cu China, însă îi va face o concurenţă viguroasă dacă va fi necesar, a ameninţat el.
Statele Unite recunosc totodată faptul că China deţine un rol în regiune, a spus Mattis.
”Nicio declaraţie iresponsabilă a altei ţări nu poate fi acceptată”, i-a replicat în cadrul conferinţei locotenent-generalul chinez He Lei.
Beijingul întreprinde aceste acţiuni în cadrul ”apărării naţionale”, a subliniat el, citat de AFP.
Zone din Marea Chinei de Sud, o rută comercială-cheie, sunt vizate de revendicări care se suprapun, formulate de şase ţări.
China a construit în aceste zone insuliţe şi instalaţii militare.
Beijingul a anunţat luna trecută că bombardiere au aterizat pentru prima oară pe Insula Woody, în arhipelagul Paracel, ceea ce a determinat Washingtonul să-l avertizeze că destabilizează regiunea.
Insula Woody - pe care China o numeşte Insula Yongxing, este revendicată de asemenea de Vietnam şi Taiwan.
DISPUTĂ
China, Vietnamul, Filipinele, Taiwanul şi Malaysia îşi dispută suveranitatea a două arhipelaguri nelocuite - Paracel şi Spratly.
Beijingul reclamă cea mai mare parte a mării, invocând drepturi istorice. În 1947, China a publicat o hartă în care îşi detaliază revendicările.
Marea este străbătură de o importantă rută maritimă, este o zină de pescuit bogată şi ar avea în subsol zăcăminte importante de petrol şi gaze naturale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...