Masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, a îngrozit o lume întreagă şi a determinat raidurile NATO care au pus capăt războiului din Bosnia, relatează Chicago Post, care aminteşte ce s-a întâmplat în enclava aflată, cel puţin teoretic, sub protecţia ONU.
Forţele sârbe au asediat oraşul la începutul războiului din Bosnia, din anii 1992-1995, l-au bombardat şi au împiedicat convoaiele ONU cu alimente să ajungă. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite au decretat oraşul o “zonă sigură”, protejată de Căşti Albastre, în aprilie 1993, dar, în iulie 1995, trupele sârbe începuseră deja să îşi intensifice presiunile şi operaţiunile în zonă.
Militarii ONU care păzeau oraşul, un contingent detaşat din Olanda, erau numai 600 la număr şi erau slab înarmaţi. Când trupele sârbe au început să avanseze spre Srebreniţa, combatanţii musulmani din localitate, care îşi predaseră armele Căştilor Albastre, au cerut returnarea lor. Au fost, însă, refuzaţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Militarii sârbi au atacat posturile ONU din jurul Srebreniţei şi au luat circa 30 de militari olandezi ostatici, un gest care a şocat comunitatea internaţională.
Comandantul trupelor Naţiunilor Unite a cerut, în mod repetat, lansarea de raiduri NATO, dar cererea sa a fost blocată de birocraţie. Mai exact, cererea fusese completată pe formularul greşit, ceea ce a întârziat procedurile.
Când, în cele din urmă, avioane olandeze au bombardat poziţiile sârbe din jurul Srebreniţa, forţele sârbe au ameninţat că îi vor bombarda pe militarii olandezi capturaţi, ceea ce a dus la suspendarea raidurilor.
Trupele sârbe au intrat în Srebreniţa la 11 iulie 1995. Peste 20.000 de musulmani bosniaci, majoritatea femei, bătrâni şi copii, au fugit la principala bază olandeză de la Potocari, o suburbie din Srebreniţa.
Circa 15.000 de bărbaţi şi băieţi au fugit în pădure, încercând să ajungă în teritoriile controlate de Guvernul ţării.
Forţele sârbe le-au permis Căştilor Albastre ONU să plece, dar le-au păstrat armele. Potrivit BBC, Olanda a predat, practic, musulmanii în schimbul eliberării militarilor săi.
La 12 iulie, trupele sârbe au intrat în baza ONU şi au luat 2.000 de bărbaţi, pentru a fi ucişi. Femeile au fost urcate în autobuze şi camioane şi duse către zonele controlate de Guvern.
Îmbrăcaţi în uniforme ONU şi la volanul unor vehicule ONU, soldaţii sârbi au “vânat” apoi circa 6.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani din pădurile din jur.
Aceştia au fost aduşi înapoi în oraş şi în satele din împrejurimi, iar, la 13 iulie, forţele sârbe au început să îi execute. În satul Kraviţa, au fost omorâţi 1.000 de oameni într-o singură noapte.
Două decenii mai târziu, criminaliştii au reuşit să identifice 6.930 de cadavre în 93 de gropi comune şi 314 morminte individuale. Identificarea a fost făcută pe baza probelor ADN.
În total, 8.000 de oameni au fost ucişi la Srebreniţa. Tentativele de a acuza şi ONU pentru masacru au fost respinse de Tribunalul de Apel de la Haga.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...