Din cauza poziţiei sale - pe linia de contact dintre plăcile mediteraneană, europeană şi africană - Marocul este o ţară deosebit de expusă la activitate seismică, în special în regiunea nordică, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Între 1 aprilie 2021 şi 31 decembrie 2022, peste 7.000 de cutremure au fost înregistrate în regiunea Alborán, o insulă spaniolă din largul coastelor marocane, potrivit datelor Institutului Naţional Geografic spaniol.

Două cutremure deosebit de violente au marcat istoria regatului.

La 24 februarie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe Richter a zguduit provincia Al Hoceima, la 400 km nord-est de Rabat, provocând moartea a 628 de persoane şi pagube materiale importante.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus complet Agadir, un oraş de pe coasta de vest a ţării, ucigând peste 12.000 de persoane - o treime din populaţia oraşului.

Un cutremur puternic s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă în munţii Atlas din Maroc, provocând moartea a cel puţin 632 de persoane şi rănirea altor 329, dintre care 51 sunt în stare gravă, potrivit unui bilanţ încă provizoriu. Seismul a distrus clădiri şi a determinat locuitorii marilor oraşe să fugă din case. Potrivit presei locale, este cel mai puternic seism care a lovit regatul până în prezent. Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 7 pe scara Richter, având epicentrul în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech. Institutul american pentru geofizică, USGS, a evaluat magnitudinea de moment a seismului la 6,8, însă cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de numai 18,5 kilometri, în plină noapte, vineri, la ora locală 23.11 (sâmbătă, 1.11, ora României) şi din această cauză este de natură să fi provocat victime şi pagube materiale de proporţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.