Premierul liberal Mark Carney a obţinut maţi o victorie electorală istoric în Canada şi a promis să triumfe împotriva Statelor Unite în războiul comercial lansat de către Donald Trump şi să nu uite niciodată ”trădarea” americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liberalii ar putea eşua, însă, să obţină o majoritate în Parlamernt şi să fie nevoiţi astfel să guverneze cu sprijinul altui partid. Numărarea voturilor era în contnuare în desfăşurare în anumite regiuni.

În urmă cu doar câteva luni, calea părea trasată pentru ca conservatorii canadieni conduşi de către Pierre Poilievre să revină la putere, după zece ani de putere ai lui Justin Trudeau.

Însă întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă şi ofensiva sa fără precedent împotriva Canadei, prin impunearea unor taxe vamale şi ameninţări cu anexarea, a schimbat datele.

În faţa susţinătorilor săi, în noaptea de luni spre marţi, Mark Carney a apreciat că ”fosta relaţie cu Statele Unite s-a terminat”.

”Preşedintele Trump încearcă să ne zdobească pentru a ne poseda”, a adăugat el, îndemnând ţara la unitate în ”lunile care vor veni, care vor cere sacrificii”.

Într-un discurs în care şi-a recunoscut înfrângerea, principalul său opozant, Poilievre a promis să coopereze cu Mark Carney şi să plaseze interesul ţării înaintea luptelor de partid împotriva ”ameninţărilor iresponsabile” ale preşedintelui american.

Un pic mai devreme, pe o arenă de hochei pe care erau adunaţi susţinători liberali, anunţarea victoriei a provocat o salvă de aplauze şi de strigăte entiziaste.

”Sunt atât de fericită”, a declarat Dorothy Goubault, originară din regiunea Mille Iles, în Ontario. ”Sunt mulţumită, pentru că avem pe cineva care poate vorbi cu domnul Trump la nivelul său. Domnul Trump este un om de afaceri. Domnul Carney este un om de afaceri, iar eu cred că ei se pot înţelege”.

Minisrtrul Culturii Steven Guilbeault consideră că ”numeroasele atacuri ale preşedintelui Trump asupra economiei canadiene, dar şi asupra suveranităţii şi însăşi identităţii noastre, i-au mobilizat cu adevărat pe canadieni”, a declarat el postului public CBC.

Iar alegătorii ”au văzut că premierul Carney are experienţă pe scena mondială”.

La cozi lungi, în faţa secţiilor de votare, alegătorii au subliniat importanţa acestui scrutin, vorbind despre alegeri istorice şi hotărâtoare pentru viitorul acestei ţări cu 41 de milioane de locuitori.

”HAOS”

Mark Carney, în vârstă de 60 de ani, un novice în politică, dar un economist recunoscut, a ştiut să convingă o populaţie îngrijorată de viitorul economic şi suveranitatea ţării de faptul că este persoana potrivită să conducă canada în aceste vremuri tulburi.

Un fost guvernator al Băncii Canadei şi Marii Britanii, el nu a încetat nicodată să amintească, în campanie, că ameninţarea americană este reală împotriva Canadei.

”Haosul a intrat în vieţile noastre. Este o tragedie, dar este o realitate. Problema-cheie a acestor alegeri este cine este cel mai bine plasat să se opună preşedntelui Trump”, a explicat el în timpul campaniei.

Pentru a-l înfrunta, el a promis să menţină taxele vamale impuse produselor americane atât timp cât măsurile Washingtonului vor fi în vigoare.

El a promis însă şi să dezvolte comerţul în ţara sa, prin ridicarea barierelor vamale între privincii şi să caute pieţe noi în Europa.

Legăturile Europa-Canada ”sunt puternice şi se consolidează”, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care l-a felicitat pe Carney pentru victorie.

”Abia aştept să lucrăm în strânsă colaborare, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul G7. Ne vom apăra valorile democratice comune, vom încuraja multilateralismul şi vom fi campionii comerţului liber şi echitabil”, a scris ea pe X.

La Londra, premierul britanic Keir Starmer l-a felicitat, la rândul său, pe Carney şi a salutat o ”consolidare a legăturilor” Regatului Unit cu Canada.

Liderul conservator Poilievre, care a promis scăderi de impozite şi tăieri ale cheltuielilor publice, nu a reuşit să convingă alegătorii din aceast stat membru G7, a noua putere mondială, să le întoarcă spatele liberalilor.

Pierre Poilievre a avut de suferit până la capăt din cauza apropierii sale, prin stilul său şi anumite idei ale sale, faţă de preşedintele american, care a alienat o parte a electoratului, potrivit analiştilor.

La cartierul general al conservatorilor, la Ottawa, Jason Piche s-a declarat ”surprins” de rezultatul alegerilor. ”Credeam că va fi mai strâns de-atât”.

Un om de afaceri, Jean-Guy Bourguignon, în vârstă de 59 de ani, se declară pur şi simplu ”foarte trist”. ”Oare chiar asta este ţara în care vrem să trăim?”, întreabă el şi enumeră politicile liberale, pe care le consideră liberticide.

Aproape 29 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne în această ţară uriaşă, care se întinde pe şase fuse orare. Iar peste 7,3 milioane de persoane au votat prin corespoidenţă, un record.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.