Marina americană a doborât în total 24 de rachete şi drone houthi lansate din Yemen, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării, într-unul dintre cele mai mari atacuri houthi care au avut loc în Marea Roşie în ultimele luni, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit evaluărilor iniţiale, nu au existat nave avariate în urma atacurilor şi nici răniţi în urma lansării masive de drone şi rachete, au precizat oficialii.

Trei distrugătoare au luat parte la doborârea barajului, a declarat unul dintre oficiali.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Statele Unite au mai multe nave în Marea Roşie ca parte a Operaţiunii Prosperity Guardian, un efort multinaţional de protejare a navigaţiei pe una dintre cele mai critice căi navigabile din lume.

Coaliţia este formată din peste 20 de ţări.

"Putem confirma că un atac houthi a avut loc astăzi în apropierea sudului Mării Roşii. Vom oferi detalii suplimentare atunci când acestea vor fi disponibile", a declarat un al treilea oficial al apărării.

Nu a fost imediat clar dacă rachetele şi dronele au fost lansate simultan.

Lansarea are loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken se află în vizită în Orientul Mijlociu în încercarea de a limita războiul din Gaza şi de a preveni o escaladare regională.

Blinken s-a aflat marţi în Israel, unde le-a spus oficialilor că palestinienilor din Gaza trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor "de îndată ce condiţiile permit". Secretarul de stat a cerut în repetate rânduri guvernului israelian să reducă numărul victimelor civile ca urmare a bombardamentelor Israelului asupra Gaza.

Houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că lansările lor de drone şi rachete demonstrează solidaritatea cu poporul palestinian. Prima lor serie de atacuri, care a început la scurt timp după începerea războiului dintre Israel şi Hamas, a vizat nave comerciale cu o anumită legătură cu Israelul, dar majoritatea ultimelor douăsprezece atacuri nu au avut nicio legătură cu Israelul, a declarat săptămâna trecută viceamiralul Brad Cooper, comandantul Comandamentului Central al Marinei SUA, chiar dacă atrage mai multe naţiuni în această situaţie.

SUA evaluează că 55 de naţiuni au legături directe cu navele care au fost atacate, fie prin statul de pavilion al navei, fie prin naţionalitatea echipajului, originea şi destinaţia navei sau proprietatea navelor.

"Impactul acestor atacuri se răspândeşte în întreaga lume şi, aşa cum am spus, aceasta este o problemă internaţională care necesită o soluţie internaţională", a declarat Cooper.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.