Zece candidaţi s-au înscris oficial în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie şi automat pentru funcţia de premier, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei zece competitori sunt:

1. Boris Johnson - fostul primar al Londrei şi ministru de Externe
2.  Jeremy Hunt – ministrul de Externe
3. Dominic Raab – fostul ministru al Brexitului
4.  Matt Hancock – ministrul Sănătăţii
5. Michael Gove – ministrul Mediului
6. Mark Harper - fost ministru al Imigraţiei
7. Sajid Javid – ministrul de Interne
8. Andrea Leadsom - fost lider al Camerei Comunelor
9. Esther McVey – fostul ministru al Muncii
10. Rory Stuart – ministrul Dezvoltării Internaţionale

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Parlamentarii conservatori vor participa acum la mai multe voturi pentru ca după acest proces să rămână doi candidaţi. În faza finală, vor vota toţi membrii Partidului Conservator iar câştigătorul va fi desemnat în săptămâna care începe pe 22 iulie.

Lista candidaţilor a fost anunţată de vicepreşedinta Comitetului 1922 al partidului, Cheryl Gillan.

Pentru a putea intra în cursă, candidaţii trebuie  să obţină susţinerea a cel puţin opt parlamentari conservatori. Sam Gyimah, singurul candidat care susţinea varianta unui nou referendum privind Brexitul, s-a retras declarând că nu are destul timp pentru a obţine susţinerea necesară.

Theresa May a demisionat oficial din funcţia de premier al Marii Britanii pe 7 iunie, însă va rămâne în funcţie până când va fi ales succesorul său.

Conform corespondentului BBC Jonathan Blake, cursa pentru funcţia de premier a devenit de asemenea „o dezbatere privind viitorul Partidului Conservator”.

„Observăm cu probleme de politică internă intră în discuţii. Întrebarea este cât de populare sunt acele idei pentru că în mod clar Brexitul va fi o prioritate pentru viitorul premier”, a afirmat el.

Învingătorul va ajunge pe Downing Street, postul de premier revenind şefului formaţiunii care reuneşte o majoritate parlamentară suficientă să guverneze. El va avea delicata misiune să ducă la sfârşit ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), ceea ce Theresa May nu a reuşit să facă, nevoită să amâne până cel mai târziu la 31 octombrie data Brexitului, prevăzută iniţial la 29 martie.

Favorit la casele de pariuri şi ţinta altor candidaţi, care văd în el principalul lor rival, este Boris Johnson, cel care le prezice britanicilor un viitor glorios într-un Regat Unit în afara UE, cu care este pregătit de încleştare în negocieri cu privire la Brexit.

El a ameninţat să nu plătească factura Brexitului - o sumă evaluată între 40 şi 45 de miliarde de euro -, dacă UE nu acceptă condiţii mai bune pentru ţara sa.

Candidaţii anunţaţi la succesiunea Theresei May se contrazic, pentru moment, privind strategia de abordat în cazul Brexitului, existând două tabere:  cei care vor ca regatul să iasă din Uniune inclusiv fără acord şi cei care afirmă că pot să renegocieze.

În a doua categorie se află şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt, care a declarat: “Sunt absolut sigur că, dacă adoptăm abordarea corectă a subiectului, europenii ar fi gata să negocieze”, sprijindu-se pe o conversaţie pe care a avut-o cu Angela Merkel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.