Met Office, serviciul de meteorologie britanic, a declarat stare de ”urgenţă naţională” şi a emis primul cod roşu de ”temperaturi extreme” pentru anumite regiuni din Marea Britanie pentru zilele de luni şi marţi, când temperaturile ar putea atinge maxime record, relatează Reuters.
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie a fost de 38,7 grade celsius, în Grădina Botanică a Universităţii Cambridge, pe 25 iulie 2019. Met Office a precizat că acum prognozează temperaturi de 40 grade Celsius pentru prima dată în Marea Britanie.
”Temperaturi excepţional de ridicate, posibil record, sunt preconizate la începutul săptămânii viitoare”, a declarat directorul Met Office, Paul Gundersen. El a afirmat că există şanse de 50% ca temperaturile să treacă de 40 de grade Celsius şi 80% şanse de a se înregistra o nouă temperatură record.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Red Extreme heat warning issued
Parts of England on Monday and Tuesday
Latest info https://t.co/QwDLMg9c70
Stay #WeatherAware pic.twitter.com/YHaYvaGh95
— Met Office (@metoffice) July 15, 2022
O mare parte din Europa este afectată de un val de căldură, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade Celsius în unele regiuni, iar incendiile de vegetaţie au izbucnit joi în Portugalia, Spania, Franţa şi Croaţia.
”Este probabil ca nopţile să fie excepţional de calde, mai ales în zonele urbane. Se poate ca acest lucru să aibă un impact asupra oamenilor şi a infrastructurii”, a mai spus el.
De asemenea, Agenţia pentru Siguranţa Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA)a ridicat avertismentul de sănătate la nivelul 4 pentru luni şi marţi.
Pe site-ul Met Office, un cod roşu de nivel 4 este definit ca o urgenţă naţională şi este declarat atunci când un val de căldură ”este atât de grav şi/sau prelungit, încât efectele sale se extind în afara sistemului de sănătate şi asistenţă socială. La acest nivel, boala şi moartea poate apărea în rândul celor apţi şi sănătoşi, şi nu doar în grupurile cu risc ridicat”.
Met Office a precizat că vor fi necesare schimbări ”substanţiale” în practicile de lucru şi în rutinele zilnice şi că există un risc mare de defecţiune a sistemelor şi echipamentelor sensibile la căldură, ceea ce ar putea duce la pierderi localizate de energie, apă sau servicii de telefonie mobilă.
”Este mai greu să facem faţă acestor tipuri de temperaturi în Marea Britanie pentru că pur şi simplu nu suntem obişnuiţi cu ele”, a declarat Hannah Cloke, expert în climă la Universitatea din Reading.
„Este vorba despre obişnuinţa de a suporta căldura, în plus nu avem locuinţele concepute pentru a menţine răcoare, nu avem aer condiţionat, iar infrastructura noastră nu este construită deloc pentru căldură”, a adăugat ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.