O manifestaţie uriaşă este prevăzută vineri seara la Tbilisi, capitala Georgiei, împotriva politicii Guvernului şi în favoarea aderării la Uniunea Europeană (UE) după eşecul acestei ţări din Caucaz de a obţine statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tbilisi şi-a depus candidatura la aderarea la UE împreună cu Ucraina şi republica Moldova, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Şefii de stat şi de guverne din cadrul UE au decis joi, într-un summit, la Bruxelles, să acorde statutul de state candidate la aderarea la UE Ucrainei şi Republicii Moldova şi s-au declarat ”pregătiţi să acordul statutul de candidat” Georgiei după realizarea unor reforme importante.

Totodată, Consiliul European a ”decis să recunoscă perspectiva europeană a Georgiei”, un lucru catalogat de către preşedinta georgiană Salome Zurabişvili drept un gest ”istroic”.

”Suntem pregătiţi să muncim cu hotărâre, în următoarele luni, pentru a obţine statutul de (stat) candidat (la aderarea la UE)”, a scris ea pe Twitter.

Mai multe organizaţii proeuropene şi toate partidele din opoziţie au anunţat o manifestaţie de masă vineri seara, sporind presiunea asupra Partidului Visul Georgian, aflat la putere, acuzat de o deteriorare a relaţiilor cu Bruxellesul şi de o derivă autortaristă.

”Orice promisiuni ar face Guvernul georgian, noi nu credem că-şi va respecta cuvântul”, afirmă aceste organizaţii pe Facebook.

”Poporul georgian trebuie să-şi apere alegerea europeană”, subliniază ele.

Partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili şi-a apărat bilanţul democratic şi acuză opoziţia de faptul că încearcă ”să răstoarne autorităţile prin organizarea unor manifestaţii antiguvernamentale”.

Luni, cel puţin 120.000 de persoane au ieşit în stradă, la Tbilisi, pentru a cere aderarea la UE a acestei foste republici sovietice din Caucaz - un număr-record în ultimele decenii.

Comisia Europeană (CE) a anunţat săptămâna trecută că urmează să evalueze până la sfârşitul lui 2022 ”modul în care Georgia îndeplineşte un anumit număr de condiţii înainte să-i acorde statutul de candidat”.

Între priorităţile identificate de CE se află sfârşitul polarizării veţii politice, progrese în domeniul libertăţii presei, reforme judiciare şi electorale.

Georgia vrea, de ani de zile, să adere la UE şi NATO.

Pe fondul acestor ambiţii, a purtat un scurt război cu Rusia, în 2008, care a recunoscut după aceea independenţa a două teritorii separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.