Peste 5.000 de persoane manifestau joi în centrul Chişinăului, în semn de protest faţă de un proiect de lege care vizează o limitare a puterilor prezidenţiale în Republica Moldova, considerat o tentativă de obstrucţionare a noii preşedinte moldovene Maia Sandu, relatează AFP.
Reuniţi în apropierea Parlamentului moldovean, la apelul preşedintei alese a ţării, proeuropeana Maia Sandu, manifestanţii auscandat ”Jos trădătorii!” şi au cerut dizolvarea Parlamentului.
Zeci de polişişti au fost desfăşuraţi în zona Parlamentului, fără să intervină.
Manifestanţii - între care unii agitau pancarte cu mesajul ”Vrem o presă liberă!” - protestează faţă de un proiect de lege care prevede să se predea Parlamentului controlul Ministerului moldovean al Securităţii Informaţiilor, aflat în prezent în subordinea şefului statului.
Iniţiat de către Partidul Socialist (PSRM), care-l susţine pe preşedintţee în exerciţiu Iogor Dodon, acest proiect de lege este denunţat de către opoziţie drept o tentativă de limitare a puterii preşedintei alese Maia Sandu - a cărei ceremonie de învestire este prevăzută la sfârşitul lui decembrie.
Documentul se află pe agenda reuniunii de joi a Parlamentului, la fel ca alte numeroase iniţiative legislative denunţate de către opoziţie - mai ales cele cu privire la acordarea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova şi ridicarea interdicţiei de a difuza în ţară ziare şi posturi de televiziune ruseşti.
”Acest Parlament este împotmolit în corupţie”, a denunţat Maia Sandu în faţa protestatrilor, îndemnând ”societatea moldoveană să se unească împotriva unei ameninţri comune”.
”Avem nevoie de o ţară bună pentru toţi oamenii cinstiţi. Avem nevoie de alegeri (legislative) anticipate pentru a goni hoţii puterii”, a subliniat ea.
Venirea la putere a lui Maia Sandu, care a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale de la jumătatea lui noiembrie, a marcat o înfrângere pentru Rusia, care vrea să-şi păstreze influenţa în această fostă republică sovietică şi a cărei armată este staţionată în Transnistria, un teritoriu separatist prorus care şi-a proclamat independenţa faţă de Chişinău.
Moscova l-a susţinut în mod deschis pe Dodon, rivalul lui Sandu.
Maia Sandum un fost premier proeuropean, şi-a făcut campanie pe tema luptei împotriva corupţiei în această ţară cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.