Mareşalul Khalifa Haftar, ale căruii forţe deţin controlul în estul Libiei şi încearcă să cucerească Tripoli, a emis un mandat de arestare pe numele premierului Fayez al-Serraj, potrivit emisarului ONU Ghassan Salame, care a denunţat o tentativă de lovitură de stat, relatează Reuters.
Armata Naţională Libiană (ANL), consusă de mareşalul Haftar, a lansat în urmă cu aproape două săptămâni o ofensivă vizând capitala, pe care credea că avea să o cucerească în două zile, însă forţele Guvernului de uniune naţională (GNA) al lui al-Serraj, recunoscut de comunitatea internaţională, au reuşit să oprească această ofensivă cu ajutorul unor miliţii din vestul ţării.
Un fost privilegiat al regimului lui Muammar Gaddafi, căzut în disgraţie, Haftar a anunţat că vrea să termine cu haosul regimului de după răstrunarea ”ghidului” în 2011 şi să eradice mişcările jihadiste în ţară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ghassan Salame a declarat luni pentru BBC că mandatele de arestare emise de mareşalul Haftar pe numele lui al-Serraj şi altor membri GNA ”seamănă mai mult a lovitură de stat decât a act în lupta antiteroristă”.
Emiratele Arabe Unite (EAU), Egiptul şi Franţa, care îl consideră pe Haftar drept cel mai bun ”mijloc” de restabilire a ordinii în Libia, ezită să-i ceară să-şi retragă trupele, potrivit unor surse diplomatice.
Infrastructuri civile şi cartiere locuite au fost bombardate, la sud de Tripoli, unde ANL a încercat fără succes să străpungă apărarea guvernamentală.
Pe de altă parte, 147 de persoane au fost ucise, iar alte 614 au fost rănite de la lansarea ofensivei mareşalului Haftar la 4 aprilie în capitala libiană Tripoli, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat, pe Twitter, că peste 18.000 de persoane au fost deplasate din cauza luptelor, dintre care aproximativ 6.000 au primit ajutoare.
Confruntări armate violente au loc de la 4 aprilie la periferia de sud a Tripoli între forţele GNA, recunoscut de comunitatea internaţională, şi ANL autoproclamată a mareşalului haftar, cel mai puternic om din estul ţării, care vrea să cucerească tripoli, sediul GNA.
OMS a îndemnat luni ”toate părţile să dea dovadă de reţinere” şi să evite să atace spitale, ambulanţe şi personal în domeniul sănătăţii.
Organizaţia a anunţat că adesfăşurat echipe de chirurgi în spitale, în faţa unui ”aflux” de răniţi.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat, la rândul său, pe Twitter, că echopa sa din Libia a livrat material medical de urgenţă Ministerului Sănătăţii cu scopul de a ajuta victimele în zonele cele mai afectate, la Ain Zara şi Gasr ben Ghachir, la sud de capitală.
”În contextul în care situaia pe teren se deteriorează, iar numărul victimelor creşte, infrestructurile sanitare se află în faţa unei nevoi critice de ajutor”, a adăugat el.
În afară de confruntări armate terestre, cele două părţi efectuează zilnic raiduri aeriene şi se acuză reciproc de faptul că vizează civili.
Forţele GNA au anunţat duminicăfaptul că au doborât un avion de vânătoare aparţinând ANL, la sud de capitală. O sursă din cadrul ANL a confirmat pierderea aeronavei, dar a atribuit-o unei ”pene tehnice”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...