Malta a ajuns la un acord cu România şi cu alte şapte state membre UE miercuri pentru a transfera 49 de migranţi care au fost blocaţi în apele malteze după ce mai multe ţări nu le-au permis iniţial să debarce, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul maltez Joseph Muscat a anunţat că cei care s-au aflat la bordul celor două nave vor fi mai întâi transferaţi în navele forţelor armate şi apoi vor fi trimişi în România, Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Olanda şi Italia, în ceea ce a descris ca fiind „un program de transfer ad-hoc”.

„Operaţiunea de a transfera migranţii în navele forţelor armate din apele malteze va începe cât de curând posibil. Toată lumea, statele membre şi ONG-urile ar trebui să urmeze regulile potrivite în loc să acţioneze pe cont propriu şi apoi să se aştepte ca alţii să rezolve problemele create”, a declarat Muscat la o conferinţă de presă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele 49 de persoane au fost salvate de pe coasta Libiei în decembrie însă Italia, Malta şi alte ţări UE nu le-au permis debarcarea, conform Reuters.

Muscat a precizat că acordul include şi planuri de a trimite acasă sau transfera în UE alte 249 de persoane care au ajuns în Malta în ultimele zile.

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, care a afirmat luna trecută că porturile italiene sunt „închise” pentru migranţi, a declarat în legătură cu acordul că „cedarea în faţa presiunilor şi ameninţărilor Europei şi a ONG-urilor este un semn de slăbiciune pe care italienii nu îl merită”.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, marţi seară, că şi-a exprimat ”disponibilitatea de principiu” pentru preluarea a cinci dintre migranţii care au ajuns în ultimele zile în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. Potrivit MAE, situaţia acestora ”reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migraţiei ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează”.

Potrivit oficialilor Ministerului, ”decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranti”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.