Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a luat apărarea măsurilor care urmăresc ca membrii partidului pro-rus ŞOR, scos în afara legii, să fie împiedicaţi să participe la alegerile locale, afirmând că ţara are nevoie de acţiuni "decisive" pentru a-şi apăra democraţia de atacurile ruseşti, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Maia Sandu a făcut aceste comentarii la două zile după ce justiţia a respins apelul unui membru important al partidului interzis al oligarhului fugar Ilan Şor de a candida la funcţia de primar al celui de-al doilea oraş ca mărime din Moldova, Bălţi.

Preşedinta Maia Sandu, care a fost vârful de lance al candidaturii Moldovei la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat că nu va comenta funcţionarea sistemului judiciar, dar a adăugat că instanţele sunt prea lente pentru a acţiona. Ea a arătat că a fost nevoie de 10 ani pentru a obţine o condamnare în cazul de fraudei de 1 miliard de dolari în care a fost implicat Ilan Şor.

"Ce se va întâmpla cu democraţia noastră peste 10 ani?", s-a întreabat ea la un post de televiziune din Republica Moldova. "Astăzi, este atacată de grupuri criminale şi de interpuşii lor din Rusia. Nu putem să jucăm şah când Rusia încearcă să ne angajeze într-un meci de box. Trebuie să fim decisivi şi să ne apărăm democraţia şi statalitatea", a punctat Maia Sandu.

Şefa statului moldovean a denunţat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina vecină, iar săptămâna trecută a acuzat grupul de mercenari ruşi Wagner că se află în spatele unei tentative de a o înlătura de la putere, la începutul acestui an, printr-o lovitură de stat.

CITEȘTE ȘI Maia Sandu: Prigojin a vrut să mă înlăture de la putere / Cum a trimis Rusia 20 de milioane de euro în Republica Moldova în scopuri politice

Moldova, cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori şi una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a simţit uneori direct efectele războiului, fragmente de rachete ruseşti aterizând ocazional pe teritoriul său.

Iln Şor, care a fugit în Israel având o condamnare în Republica Moldova, a organizat demonstraţii periodice prin care a cerut demisia guvernului Sandu şi a ironizat dorinţa preşedintei de a se apropia de Europa.

În aprilie, el a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, în urma unor acuzaţii de fraudă, iar Curtea Constituţională din Moldova a declarat ilegal partidul care îi poartă numele. Ulterior, instanţa a hotărât că membrii partidului pot participa la alegeri, însă, în câteva zile, parlamentul a adoptat modificări la legea electorală, excluzându-i pe cei mai importanţi lideri ai partidului de pe buletinele de vot.

Şor a denunţat ultima hotărâre judecătorească prin care deputatul său, Marina Tauber, a fost exclusă din cursa pentru Bălţi şi a declarat că a găsit un alt candidat care să candideze în locul ei. "Autorităţile sunt pur şi simplu prea speriate de faptul că vom transforma Bălţiul într-un oraş prosper şi în curs de dezvoltare", a scris el pe Facebook.

Moldovenii, în special la Chişinău, aprobă agenda pro-europeană a Maiei Sandu, iar alegerile locale de luna viitoare vor fi un test pentru a vedea de ce sprijin se bucură în afara capitalei, menţionează Reuters.

Şefa statului, Maia Sandu, a convocat miercuri Consiliul Suprem de Securitate (CSS), unde a prezentat Strategia Securităţii Naţionale. Potrivit şefei statului, în prezent, lumea întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea şi ordinea, iar Moldova nu trebuie să se prefacă că aceste lucruri nu o vizează. Ea a menţionat că prin Strategia Securităţii Naţionale, autorităţile vor acţiona în câteva direcţii. Printre acestea sunt: sporirea investiţiilor şi întărirea sectorului de apărare şi securitate, progresarea graduală pe calea soluţionării conflictului transnistrean, intensificarea luptei de combatere a corupţiei şi crearea unor instituţii puternice care să aplice legea, scrie NewsMaker.

La rândul său, premierul Dorin Recean a declarat joi că două dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale sunt politica agresivă dusă de Federaţia Rusă împotriva Moldovei şi împotriva păcii în general şi corupţia endemică din ţară. El a spus că proiectul Strategiei Securităţii Naţionale, prezentat de şefa statului, va consolida securitatea naţională şi va garanta siguranţa fiecărui cetăţean.

"Republica Moldova ştie cum să facă faţă provocărilor de securitate fără precedent, chiar dacă situaţia în regiunea noastră continuă să fie complicată, Rusia continuă războiul barbar în Ucraina, şi apar noi conflicte militare; cel mai recent – în Israel. Două cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale sunt (1) politica agresivă dusă de Federaţia Rusă împotriva ţării noastre şi împotriva păcii, în general, şi (2) corupţia înrădăcinată în Moldova”, a scris, joi, pe reţelele sociale, premierul Dorin Recean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.