Preşedinta Maia Sandu i-a felicitat luni pe moldoveni pentru aprobarea referendumului constituţional, chiar dacă a fost cu o majoritate foarte strânsă, dar a spus că fiecare vot a contat cu adevărat, mai ales că bătălia electorală s-a dat cu mijloace incorecte, în ceea ce a numit o tentativă de „atentat la democraţie”. Referindu-se la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ea le-a cerut alegătorilor care au votat-o să-i mobilizeze şi pe alţii şi s-a adresat electoratului celorlalţi candidaţi pro-europeni, inclusiv al lui Renato Usatîi să o susţină în noua bătălie şi să nu lase ţara „celor care vor să o vândă”.
Potrivit datelor preliminare aproape finale, Maia Sandu a obţinut 42,30%, urmată de Alexandr Stoianoglo, candidatul susţinut de socialiştii proruşi, care are 26,05 la sută din voturi, şi de Renato Usatîi, cu 13,08 la sută.
Ceilalţi candidaţi proeuropeni al căror electorat este curtat acum de Maia Sandu sunt Ion Chicu - 2,06 la sută, Octavian Ţîcu - 0,93 la sută, Andrei Năstase - 0,64 la sută şi Tudor Ulianovschi - 0,52 la sută.
Cum electoratul lui Renato Usatîi nu ar fi tentat să voteze neapărat cu Maia Sandu, actuala preşedintă în exerciţiu mizează pe o şi mai buna mobilizare la vot şi pe convingerea celor indecişi.
„Am luptat corect şi am câşitgat corect într-o bătălie nedreaptă”, a spus Maia Sandu, referindu-se la declaraţiile făcute după miezul nopţii, când a îndemnat alegătorii să aştepte rezultatul final, deşi a spus că autorităţile au informaţii şi dovezi că reţele criminale sprijinite de forţe ostile Moldovei au încercat să corupă şi să cumpere 300.000 de voturi, într-o fraudă de o amploare fără precedent, care ar fi putut fi împiedicată dacă sistemul justiţiei ar fi funcţionat suficient. „Vom corecta unde am greşit”, a promis Maia Sandu.
Numărarea voturilor din diaspora, pe parcursul nopţii, a schimbat dramatic rezultatul de la referendumul proeuropean, care a reuşit să treacă la limită, cu puţin peste 50 la sută din voturi, după ce rezultatele din ţară arătau că răspunsul majoritar era NU, la o diferenţă categorică, de circa 10 procente, de răspunsurile DA.
Maia Sandu a dat asigurări că voinţa alegătorilor va fi transpusă în Constituţie şi a spus că „determinant a fost fiecare vot”, fie din ţară, fie de peste hotare.
Diaspora a arătat că rămâne conectată cu ţara, peste 240.000 de alegători ieşind la vot, un record.
Important este că alegătorii moldoveni „nu au lăsat ţara celor care vor să o vândă” şi „şi-au salvat democraţia”, a spus Sandu, care a transmis un mesaj de unitate către electorat şi a dat asigurări că fie în ţară, fie în străinătate, moldovenii sunt o familie.
„Mai avem o bătălie de dat”, a spus Maia Sandu, făcând apel la mobilizare la vot pentru al doilea tur de scrutin. Ea le-a spus celor care au votat-o să-i mobilizeze şi pe alţii, să-şi sune prietenii, rudele şi să le explice „ce pot pierde”.
Totodată, ea a părut să-l invite pe contracandidatul ei din turul al doilea la o „dezbatere serioasă” despre „încotro vrem să mergem”.
Întrebată de jurnalişti dacă poate da detalii despre frauda masivă despre care a vorbit, Maia Sandu a spus că răspunsurile vor veni de la autorităţile competente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.