Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri seara, într-o emisiune televizată, că foarte mulţi candidaţi la funcţia de başcan (lider regional - n.r.) al Găgăuziei, regiunea semiautonomă a ţării, care are alegeri duminică, sunt „mai degrabă agenţi ai Federaţiei Ruse decât politicieni care îşi doresc să lucreze pentru cetăţeni”. Şefa statului moldovean consideră că propaganda rusească are succes în Găgăuzia pentru că locuitorii nu cunosc limba română şi de aceea, Maia Sandu insistă să fie pus în aplicare un program de învăţare a limbii române, pentru ca oamenii să se poată integra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Preşedinta Maia Sandu a comentat la Jurnal TV încercarea recentă de a intra în Moldova a liderului republicii ruse Tatarstan, care voia să participe la o acţiune cu iz electoral în Găgăuzia, dar care nu a fost lăsat să intre pe teritoriul Republicii Moldova, fiind oprit pe aeroportul din Chişinău, ceea ce a dat naştere unor tensiuni diplomatice cu Moscova, soldate cu expulzarea reciprocă a câte unui diplomat.
CITEȘTE ȘI Rusia a expulzat un diplomat al Republicii Moldova şi interzice unor oficiali de la Chişinău intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse din cauza „declaraţiilor lor frecvente antiruseşti”

„Ceea ce am văzut în cadrul acestei vizite este imixtiune într-un proces de alegeri din Republica Moldova cu influenţa Federaţiei Ruse şi din păcate cu foarte mulţi dintre candidaţii de acolo, mai degrabă agenţi ai Federaţiei Ruse decât politicieni care îşi doresc să lucreze pentru cetăţenii din Autonomia Găgăuză”, a spus Maia Sandu, citată de NewsMaker.

Întrebată de ce în campania electorală din Găgăuzia se merge pe ideea de a face „sperietori” din Uniunea Europeană şi guvernarea de la Chişinău, dar şi unde greşesc autorităţile în raport cu locuitorii regiunii, preşedinta Maia Sandu a explicat: „Lumea lor este lumea dominată probabil total de propaganda rusă, pentru că noi ne confruntăm cu această problemă şi în alte regiuni ale ţării, dar să nu uităm că în Autonomia Găgăuză oamenii nu vorbesc limba română. Cei mai mulţi dintre ei nu înţeleg limba română, respectiv nu pot auzi un alt punct de vedere. Nu există conţinut în limba găgăuză şi cu limba găgăuză este o problemă acolo şi atunci singurele surse de informaţii sunt cele de la Moscova”.

„Eu insist de foarte mult timp pe programul de studiere al limbii române şi sper că în sfârşit Ministerul Educaţiei va lansa acest program. (…) Eu nu văd cum altfel oamenii se pot integra în societate dacă ei nu ne înţeleg, nu pot urmări emisiunile de la dumneavoastră sau emisiunile de la alte televiziuni”, a adăugat Maia Sandu.

Alegerea başcanului (guvernatorului) Găgăuziei va avea loc la 30 aprilie. Actualul lider al regiunii, Irina Vlah, a ocupat această funcţie două mandate la rând şi, în consecinţă, nu a mai putut candida.

 Opt candidaţi se confruntă pentru funcţia de başcan al Găgăuziei: Serghei Cimpoeş, Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Victor Petrov, Mihail Formuzal, Dmitri Croitor, Serghei Cernev şi Evghenia Guţul. 

CITEȘTE ȘI Legea referitoare la „limba română” a fost adoptată definitiv în Parlamentul de la Chişinău. În toată legislaţia Republicii Moldova noul termen va trebui să înlocuiască „limba moldovenească”

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.