Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis marţi seara un mesaj adresat direct susţinătorilor lui Renato Usatîi, candidatul care s-a clasat pe locul al treilea în turul I al alegerilor prezidenţiale şi care cu o zi înainte anunţase că nu va face nicio recomandare de vot pentru turul al doilea, dezvăluind în acelaşi timp că au existat presiuni şi un şantaj de la Moscova asupra sa pentru a se retrage în turul I în favoarea lui Alexandr Stoianoglo.
Maia Sandu i-a îndemnat pe susţinătorii lui Renato Usatîi să-şi unească forţele pentru a nu permite „revenirea la putere a unui regim care luptă murdar”.
„Dragi cetăţeni care l-aţi votat pe Renato Usatîi, vă mulţumesc că aţi ieşit la vot şi aţi crezut în puterea votului. Din păcate, furtul de voturi ne-a afectat pe toţi. V-a afectat şi pe voi. Dacă nu se furau voturi, azi, posibil, Renato Usatîi ar fi fost contracandidatul meu”, spune Maia Sandu într-o înregistrare video postată marţi pe Facebook.
„Stimaţi susţinători ai lui Renato Usatîi, ştiu că sunteţi nemulţumiţi. Dar acum haideţi să ne unim forţele şi să nu permitem revenirea la putere a unui regim care luptă murdar. Pentru ca voturile voastre să fie respectate, pentru ca voturile moldovenilor să decidă soarta ţării, şi nu banii murdari”, a subliniat şefa statului, care concurează duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, cu Alexandr Stoianoglo, candidat susţinut de forţele proruse.
Ieşit pe locul al treilea după primul tur al alegerilor prezidenţiale, politicianul Renato Usatîi, al cărui fief electoral este la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova, a anunţat că nu-şi va îndemna simpatizanţii să voteze în turul doi pentru niciunul dintre candidaţii din turul al doilea. Voturile lui ar putea înclina balanţa, în condiţiile în care turul al doilea se anunţă unul foarte strâns.
Renato Usatîi a obţinut 13,79 la sută din voturi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce actuala preşedintă Maia Sandu, candidată din partea PAS, a avut 42,49 la sută din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialişti (PSRM), 25,95 la sută.
Liderul Partidului Nostru a ieşit luni într-o conferinţă de presă şi a îndemnat cetăţenii să voteze în turul al doilea candidatul pe care-l consideră ei potrivit, criticându-i, pe de altă parte, pe ambii şi dezvăluind în acelaşi timp că s-au făcut presiuni asupra sa de la Moscova ca să se retragă din turul I în favoarea lui Alexandr Stoianoglo.
„Au încercat să facă presiuni asupra mea din Moscova şi să mă roage să mă retrag din alegeri în favoarea domnului Stoianoglo. După ce am refuzat, au început să mă ameninţe cu un nou dosar penal şi condamnare în absenţă pe dosarul vechi, pe care l-au pornit tot ei în campania prezidenţială din 2020”, a declarat luni Renato Usatîi, potrivit Ziarului de Gardă.
Şi în timpul campaniei electorale, Usatîi a declarat la un moment dat într-o emisiune de televiziune că „a fost ameninţat de nişte persoane, membri ai unor grupări politico-criminale”, care i-au cerut să renunţe la cursa prezidenţială în favoarea candidatului susţinut de PSRM, Alexandr Stoianoglo.
Luni, el le-a explicat celor care l-au votat că nu-l poate susţine pe candidatul socialiştilor în turul al doilea, pentru că acesta este sprijinit de persoane controversate. „Dar cel mai grav lucru e că în grupul de susţinători ai domnului Stoianoglo nu sunt doar politicieni din ţară şi din afara ţării, dar şi ticăloşi cum sunt Filat, Platon, Caramalac şi alţi nemernici. Din păcate, candidatul lor comun s-a dovedit a fi slab”, a declarat Renato Usatîi.
„În turul II, candidatul socialiştilor este domnul Alexandr Stoianoglo. Conducerea acestui partid, în frunte cu Igor Dodon, încearcă să distrugă Partidul Nostru şi să mă doboare pe mine încă din 2014. Această luptă durează deja de 10 ani”, a continuat Usatîi.
Renato Usatîi este o figură controversată în politica din Republica Moldova. Iniţial un prorus, cu afaceri în Rusia, el şi-a schimbat orientarea după ce autorităţile de la Moscova au emis pe numele lui un mandat de arestare şi a fost dat în urmărire internaţională în 2016, fiind bănuit că a pus la cale asasinarea unui om de afaceri rus.
Usatîi a candidat la preşedinţie şi în 2020, când s-a clasat tot pe locul al treilea, având atunci 16,09 la sută din voturi. Atunci, în turul al doilea a susţinut-o, în mod aparent paradoxal, pe Maia Sandu, care avea 36,16 la sută din voturi în turul I şi care a câştigat preşedinţia în faţa lui Igor Dodon (32,61 la sută voturi în turul I), preşedintele socialist de atunci. Maia Sandu a avut în turul al doilea peste 57 la sută din voturi, un scor categoric care a fost atribuit atunci atât diasporei, cât şi susţinerii lui Usatîi.
Acum, în conferinţa de presă de luni, Renato Usatîi a precizat că nu o va susţine nici pe Maia Sandu, actuala preşedintă, în turul al doilea. „Toţi spuneau că trebuie să salvăm Europa, dar asta înseamnă să o salvăm pe Maia Sandu. Cu toată certitudinea vă spun că, Maia Sandu, după mandatul ei de 4 ani, nu poate să aibă nici o susţinere din partea mea sau a Partidului Nostru. (...) Maia Sandu se sprijină pe iubire din exterior, dar nu are nimic cu interesele din interior. Am numit asta sindromul Gorbaciov, când eşti aplaudat în străinătate, dar eşti urât în interior”, a afirmat Usatîi.
În turul întâi, politicianul din Bălţi s-a clasat pe locul al doilea în votul din diasporă, după preşedinta Maia Sandu.
În turul al doilea, Maia Sandu mizează pe o mobilizare mai bună la vot, în special în diaspora, dar şi pe o parte din electoratul lui Renato Usatîi. Teoretic, voturile celorlalţi candidaţi proeuropeni din turul I însumează 4,15 la sută din voturi, în timp ce voturile date altor candidaţi proruşi totalizează peste 13 la sută.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...