Locuitorii mai multor cartiere ale unei comune de pe Insula spaniolă La Palma au fost închişi în case luni, din cauza unor temeri cu privire la emanaţii de gaze toxice pe care le-ar putea provoca contactul cu marea al lavei deversate de Vulcanul Cumbre Vieja, care a intrat în erupţie în urmă cu opt zile, relatează AFP.
Autorităţile au ”ordonat izolarea (cartierelor) San Borondon, Marina Alta, Marina Baja şi La Condesa” la Tazacorte, din cauză că ”lava ar putea să atingă marea în următoarele ore” la nivelul acestei comune şi să emane ”gaze nocive pentru sănătate”, au anunţat într-un mesaj postat pe Twitter serviciile de urgenţă ale Insulelor Canare, arhipelagul din care face parte La Palma.
”Populaţia va trebui să urmeze instrucţiunile autorităilor şi să rămână acasă, cu uşile şi ferestrele închise, până când situaţia este evaluată”, au subliniat ele.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Emergency authorities ordered people in an area on the eastern shore of La Palma island to lock down as the lava gushing from the Cumbre Vieja volcano approaches the sea https://t.co/Ay7WqV1slN pic.twitter.com/r5M795qG5s
— Reuters (@Reuters) September 27, 2021
Întâlnrea lavei cu marea - prevăzută iniţial la începutul săptămânii trecute, dar întârziată din cauza încetinirii scurgerii - este temută din cauza emisiei unor gaze toxice pe care le-ar putea provoca pe această insulă cu 85.000 de locuitori.
Duminică seara, lava se afla la 1,6 kilometri de coastă şi înainta cu o viteză de aproximativ 100 m/h, potrivit autorităţilor.
Activitatea vulcanului s-a intensificat în ultimele zile şi a provocat deschiderea unor noi guri de erupţie şi surparea unei părţi a conului vulcanului.
Traficul aerian rămânea suspendat luni - iar opt zboruri au fost anulate, atât la plecare, cât şi la sosire -, potrivit site-ului societăţii care gestionează aeroporturile spaniole, AENA, în pofida faptului că aeroportul La Palma a dost redeschs duminică, după ce a fost închis o scurtă perioadă de timp, sâmbătă, din cauza unei acumulări de cenuşă pe piste.
”Zborurile rămân suspendate către şi disnpre La Palma până luni, la ora (locală) 13.00. Evaluăm situaţia, pentru a putea relua (traficul) în deplină securitate”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter compania aeriană Binter, cu sediuln în Canare.
Această erupţie nu s-a soldat, până în acest stadiu, cu victime, însă a cauzat perderi uriaşe şi a antranat evacuarea a peste 6.000 de persoane, dintre care unele şi-au văzut casele cuprinse de lavă.
Aproape 500 de clădiri au fost distruse de lavă, care acoperă peste 212 hectare, inclusiv numeroase plantaţii de bananieri, potrivit unor date de la sistemul european de măsurători geospaţiale Copernicus.
Precedentele douăerupţii în La Palma au avut loc în 1971 şi în 1949. Ele s-au soldat în total cu trei morţi, dintre care două prin inhalare de gaze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...