Ungaria se va opune intrării Bulgariei în zona Schengen, dacă Sofia nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a anunţat sâmbătă Ministerul ungar de Externe, informează Reuters şi MTI.
Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că va recurge la veto în cazul intrării sale în Schengen, dacă taxa pe principala rută de import de gaze ruseşti a Ungariei va rămâne în vigoare.
Un veto spus intrării Ungariei în Schengen afectează în egală măsură candidatura României, cele două ţări fiind luate în considerare împreună pentru aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Le-am spus clar bulgarilor că, dacă menţin această taxă, dacă pun în pericol siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom spune veto la intrarea lor în Schengen", a declarat Peter Szijjarto. El a precizat că Ungaria îşi va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.
Într-o postare video pe Facebook, politicianul de la Budapesta a calificat demersul Bulgariei drept "scandalos şi ostil", deoarece pune în pericol tranzitul de gaze naturale destinate Macedoniei de Nord, Serbiei şi Ungariei. Szijjarto a declarat că decizia Bulgariei este contrară reglementărilor europene.
"În timp ce taxa urmăreşte să reducă profiturile Gazprom, care, conform acordurilor privind furnizarea de gaze, ar trebui să suporte costurile, ar putea totuşi să ducă la întreruperi ale tranzitului şi/sau la costuri mai mari pentru ţările care primesc gaze pe această rută", au declarat economiştii de la UniCredit într-o notă citată de Reuters.
Ţările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc, dar Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, ruta de furnizare venind în principal prin Bulgaria şi Serbia.
Din cauza condiţiilor actuale geopolitice şi de securitate, cea mai mare parte a gazului necesar pentru aprovizionarea Ungariei trece prin această conductă, iar decizia Bulgariei, care este "complet contrară legislaţiei europene, riscă printre altele să oprească livrările de gaz către Ungaria", a explicat şeful diplomaţiei ungare.
Péter Szijjártó a semnalat că, săptămâna viitoare, va fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, "aşa că, brusc, (Sofia) a început să încerce să retragă această lege", susţine el.
“Dacă va fi retrasă, ne vom retrage şi noi decizia privind votul de veto”, a declarat ministrul ungar de externe.
Potrivit publicaţiei bulgare Dnevnik, premierul bulgar Nikolai Denkov a informat joi de la Bruxelles că Ungaria pune condiţia ca, dacă nu se elimină taxa pentru transportul gazului rusesc prin Bulgaria, să blocheze aderarea acesteia la Schengen. El a adăugat că autorităţile bulgare au decis să nu rişte acest lucru, deoarece introducerea taxei nu este crucială în ceea ce priveşte politica comună a Europei. În acest context şi având în vedere atitudinea generală a Budapestei faţă de Uniunea Europeană, pare logic ca guvernul bulgar să facă tot posibilul şi să folosească energia pozitivă acumulată pe tema Schengen în următoarele săptămâni. Motivul este că, după Spania, Belgia preia la începutul anului viitor preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, dar de la 1 iulie 2024 preşedinţia va fi preluată de Ungaria, a scris Dnevnik.
Ameninţarea cu veto-ul maghiar a venit în urma acordului la care au ajuns joi toţi cei 27 de membri ai Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, de a începe negocierile de aderare cu Ucraina. Ocolind nemulţumirile premierului Viktor Orban, liderii europeni au ajuns la un compromis, făcându-l pe acesta să părăsească sala pentru a putea fi constatată unanimitatea necesară acestei decizii. Rezistenţa lui Orban la Bruxelles i-a adus câteva puncte bonus la Moscova, cu care guvernul său naţionalist a menţinut contacte regulate chiar şi în timpul războiului din Ucraina şi care încă furnizează Ungariei cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă.
CITEȘTE ȘI Reacţia Kremlinului la decizia UE de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina şi Moldova. Moscova, încântată de poziţia UngarieiBulgaria a introdus în octombrie noua taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc, provocând critici puternice din partea Ungariei şi Serbiei. Ungaria a cerut deja Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei în legătură cu noua taxă pe care Sofia a impus-o pentru tranzitul transportului de gaze ruseşti, spunând că încalcă reglementările europene.
CITEȘTE ȘI Ungaria reclamă Bulgaria la Comisia Europeană din cauza unei taxe impuse pentru tranzitul gazelor ruseşti
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.