Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul Mario Draghi au sosit joi, cu un tren, la Kiev.
Macron este însoţit de către ambasadorul Franţei în Ucraina, Etienne de Poncins, şi a fost primit de către ministrul ucrainean însărcinat cu Afaceri Europene şi candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană (UE).
Emmanuel Macron est arrivé à Kiev: "C'est un message d'unité européenne adressé aux Ukrainiens, de soutien" pic.twitter.com/HOm3x16Tto
— BFMTV (@BFMTV) June 16, 2022
”Am venit să transmit un mesaj de unitate europeană şi de susţinere a ucrainenilor şi Ucrainei”, a declarat Macron la coborârea din trenul cu care a sosit din Polonia în capitala ucraineană.
”Săptămânile următoare vor fi foarte dificile”, a avertizat el.
Surprise visit - #Kiev #macron pic.twitter.com/NpGr9vVi9r
— Freedom Truth Honor (@FreedomHonor666) June 16, 2022
Macron urmează să se ducă ”la un loc de război unde s-au comis masacre”, împreună cu Scholz, Draghi şi preşeidntele ucrainean Volodimir Zelenski.
Este vorba despre oraşul Irpin, unde armata rusă a fost oprită, la intarea în capitală.
Cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi şi preşedintele francez Emmanuel Macron au urcat la bordul unui tren de noapte - special închiriat -, la bordul căruia au ţinut o reuniune de lucru, miercuri noaptea, în vederea pregătirii întâlnirilor cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Les premières images d'Emmanuel Macron en route pour Kiev, aux côtés d'Olaf Scholz et Mario Draghi
— BFMTV (@BFMTV) June 16, 2022
Leur arrivée en gare est prévue pour 8h15
À suivre en direct sur @BFMTV pic.twitter.com/IrzD9UHY6r
Această vizită a lui Macron, care prezidează Consiliul European până la sfârşitul lui iunie, era foarte aşteptată nu doar din cauza greutăţii simbolice a acesteia, ci şi în vederea clarificării unor poziţii care au condus la controversă.
Macron a cerut ”să nu fie umilită Rusia”, o poziţie denunţată drept un mesaj ”complezent” faţă de agresor.
El a declarat ulterior că Franţa ”vrea victoria Ucrainei”, însă vrea să menţină şansele unei medieri diplomatice.
În afară de această clarificare ”privindu-se în faţă”, liderii europeni urmează să abordeze mai multe dosare fierbinţi cu Zelenski.
În primul rând, ei urmează să discute despre statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, pe care Ucraina vrea să-l obţină fără întârziere, în timp ce alte ţări - în Balcani - aşteaptă de ani de zile.
Locatarul Palatului Élysée vrea să transmită ”un mesaj pozitiv” în acest dosar.
Pe masă se află, de asemenea, cereri - de urgenţă - de armament greu şi de muniţie ale Kievului dar şi deschiderea unor coridoare - feroviare şi maritime - în vederea exportării cerealelor ucrainene, a căror penurie afectează mai multe ţări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...