Preşedintele francez, Emmanuel Macron, aflat în vizită la Cotroceni, a invitat România să colaboreze cu Franţa în “definirea Europei viitorului”, pentru că Bucureştiul este ferm decis să integreze “România într-o Europă care merge înainte”. De asemenea el a salutat angajamentul ţării noastre în Europa Apărării şi a pledat pentru continuarea dezvoltării relaţiilor de afaceri dintre Paris şi Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Suntem dornici să lucrăm împreună pe Foaia de Parcurs pentru viitorul Uniunii Europene, pentru Zona euro şi pentru toate demersurile care trebuie făcute în viitor, pentru că ştiu că sunteţi ferm decişi să integraţi România într-o Europă care merge înainte. Iar Zona euro reprezintă, în acest sens, un element de convergenţă”, a spus Macron.

El a precizat că, în următoarele săptămâni, va fi publicată o foaie de parcurs care “să marcheze o nouă etapă a Uniunii Europene şi, în acest cadru, îmi doresc să avem o discuţie loială, ambiţioasă, să fiţi un partener deplin al acestei definiri a Europei viitorului, înainte să se intre într-o fază mai activă în ţările noastre, împreună cu opinia publică şi prin consultări care vor fi demarate”.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Un alt punct pe agenda de discuţii a fost aderarea la Spaţiul Schengen. “Déjà, de mai mulţi ani, aveţi tot dreptul să cereţi aderarea la Spaţiul Schengen şi aţi reamintit acest lucru şi ştiu cât de important este acest lucru pentru dumneavoastră. Nu am nicio ideologie în acest sens, sunt total deschis faţă de acest subiect. Însă, trebuie să fiu cinstit, Europa Spaţiului Schengen nu funcţionează bine şi, desigur, nu putem să ne bucurăm de acest lucru”, a subliniat el.

Liderul de la Elysee a pledat, astfel, pentru o accelerare a reformei în privinţa spaţiului de liberă circulaţie.

“Dorinţa mea este ca, în următoarele luni, să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem o atitudine mai solidară, un control mai bun al frontierelor, o convergenţă crescută în ceea ce priveşte regulile privind azilul şi primirea cetăţenilor extracomunitari”, a explicat el.

Mai mult, Macron şi-a exprimat dorinţa ca România să ia parte la discuţiile în acest sens, “ pentru a putea rezolva, practic, două lucruri: transformarea indispensabilă a Spaţiul Schengen şi a unei bune părţi din regulile care astăzi reglementează funcţionarea în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, gestionarea azilului şi a migraţiei, şi să asociem în acelaşi timp România la aceste discuţii”.

“Din acest punct de vedere am toată deschiderea şi dorinţa de a avea un parteneriat demn de eforturile pe care le-aţi făcut”, a subliniat el.

În ceea ce priveste proiectul Europei Apărării, pe care Macron îl susţine, el a salutat angajamentul asumat de România.

“Europa care protejează este şi Europa Apărării. În luna iunie am marcat un progres real în plan european, cu implementarea unei cooperări structurate permanente a unui Fond European de Apărăare – instrumente care vor permite să existe o Europă a Apărării care să avanseze în mod concret, pentru cei care vor să contribuie la acest proiect. Si mă bucur că discuţiile de astăzi au arătat şi dorinţa dumneavoastră de a angaja România în această Europă a Apărării, prin aceste noi instrumente”, i-a spus liderul de la Elysee omologului său român.

“Echipele noastre şi miniştrii responsabili vor lucra în următoarele săptămâni pentru ca, dincolo de ceea ce s-a făcut până astăzi, să se poată construi metodele unei integrări mai accentuate, un fond comun, capacităţi comune, parteneriate întărite în acest domeniu”, a adăugat el.

Însă principala temă de pe agenda preşedintelui francez în cadrul miniturneului de trei zile în Europa Centrală şi de Est, implicit în cadrul vizitei din România, este directiva muncitorilor detaşaţi.

“Mă bucur să constat această voinţă de a lucra împreună şi sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârşitul anului – să poată fi aprobat în timpul Preşedinţiei estone – pentru a putea clarifica cadrul acestui proces şi să mergem în miezul proiectului european, care este un proiect de convergenţă între economiile noastre, din punct de vedere fiscal şi din punct de vedere social”, a subliniat liderul de la Elysee.

El a salutat “progresele considerabile” făcute de România după aderarea la UE, în urmă cu 10 ani.

Macron a evocat “sezonul cultural 2018-2019, care trebuie pregătit De altfel, în deschiderea discursului, el a calificat vizita la Bucureşti drept un simbol al vitalităţii relaţiilor dintre România şi Franţa şi care va consacra forţa relaţiilor noastre istorice şi culturale”.

Pe plan economic, el şi-a exprimat speranţa că relaţiile de afaceri între România şi Franţa vor continua să se dezvolte. “O relaţie bilaterală se construieşte şi prin relatii de afaceri, pe care de asemenea sper să le dezvoltăm”, a insistat liderul de la Elysee, evocând o « cooperare care trebuie incurajată în continuare”. « În acest sens, cele trei acorduri cadru care au afost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi şi permit să confirme (…) importanţa parteneriatului nostru şi, de asemenea, din punct de vedere al industriei de apărare, să arate forţa parteneriatului între ţările noastre şi nu pot decât să mă bucur”.

În final, Macron a descris discuţiile cu Klaus Iohannis drept “foarte fructuoase”, insistând asupra importanţei, din punctul de vedere al Franţei, a parteneriatului cu România, “un parteneriat istoric, dar şi de viitor”.

De altfel, în deschiderea discursului, el a calificat vizita la Bucureşti drept un simbol al vitalităţii relaţiilor dintre România şi Franţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.