Emmanuel Macron, abia ales, asistă luni la ceremonii de 8 mai alături de preşedintele în exerciţiu François Hollande, după care va începe să lucreze la alcătuirea guvernului său în vederea alegerilor legislative, în care este necesar să-şi demonstreze victoria în alegerile prezidenţiale, relatează AFP.
Mandatul lui François Hollande expiră în mod oficial duminica viitoare, iar ceremonia de predare şi primire a puterii va avea loc în weekend.
Luni, la ora locală 10.40 (11.40, ora României), Emmanuel Macron îl însoţeşte pe Hollande la comemorarea a 72 de ani de la victoria de pe 8 mai 1945, dar şi la Ziua Naţională în memoria sclaviei, miercuri, imediat după ultima şedinţă a Consiliului de Miniştri din mandatul de cinci ani al lui Hollande.
Macron urmează să demisioneze încă de luni de la preşedinţia En Marche!
El urmează de-acum să dezvăluie numele premierului său şi alcătuirea Guvernului, înainte de a solicita o majoritate în alegerile legislative prevăzute pe 11 şi 18 iunie.
”Nu voi avea o perioadă de graţie”, a avertizat el vineri.
Emmanuel Macron a fost ales duminică cu 66.06% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor aproape definitive, învingând-o detaşat pe Marine Le Pen (34,96%), într-un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale marcat de un absenteism puternic (24,95%), care nu a mai fost atins de la scrutinul prezidenţial din 1969.
Voturile albe şi nule se apropie de 9% din numărul alegătorilor înscrişi (peste 4,2 milioane), un record într-un scrutin prezidenţial.
În total, mai bine de un francez din trei a refuzat să aleagă, duminică, între cei doi candidaţi.
La finalul unei campanii pline de răsturnări de situaţii, candidatul centrului, în vârstă de 39 de ani, va deveni al optulea preşedinte al Republicii a V-a, cel mai tânăr din istoria Franţei.
Duminică seara Macron s-a întors la susţinătorii săi - între 20.000 şi 40.000 potrivit unor surse - în faţa piramidei de la Luvru. El a recunoscut că victoria sa largă nu este ”un cec în alb”.
Marine Le Pen s-a bucurat, în pofida înfrângerii sale clare, de un ”rezultat istoric şi masiv” pentru un partid ”devenit prima forţă a opoziţiei”.
Cu un scor final de peste 10,5 milioane de voturi, ea depăşeşte cu mult recordul primului tur (7,7 milioane de voturi). Tatăl său, Jean-Marie Le Pen a avansat mai puţin în faţa lui Jacques Chirac între cele două tururi în 2012.
La Palatul Elysée, François Hollande l-a ”salutat călduros” pe fostul său consilier.
În străinătate, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi cancelarul german Angela Merkel - primul lider cu care a a stat de vorbă Macron după ce a fost ales - au salutat o veste bună pentru Europa.
Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe învingător pentru ”larga (sa) victorie” şi a spus că abia aşteaptă să lucreze cu el.
Euro a reacţionat pozitiv şi s-a apreciat pe pieţele de schimb din Asia în faţa dolarului.
ÎNVESTITURI DELICATE
Presa internaţională salută o victorie care este o ”frână a populismului” (El Pais) şi ”le dă asigurări celor care se tem ca Franţa să nu devină a doua ţară care sucombă sirenelor populismului naţionalist şi antimondializare” (New York Times).
În presa franceză, victoria este considerată totodată ”largă şi fragilă” (La Croix). "În ultima bătălie, Republica învinge”. îşi exprimă bucuria Libération. Însă Emmanuel Macron va fi ”preşedintele a cărui legitimitate dată de urne va fi probabil cea mai rapid pusă în discuţie”, nuanţează Le Monde.
Una dintre primele măsuri anunţate este depunerea unei legi cu privire la ”moralizarea politică”. Macron doreşte, de asemenea, ”încă din vară” să reformeze dreptul muncii prin ordonanţe, în pofida opoziţiei stângii.
En Marche! trebuie să tranşeze săptămâna aceasta delicatele învestituri în alegerile legislative, printr-un loc puternic promis ”înnoirii”.
Partidul Socialist (PS), principalul partid din Adunarea în exerciţiu, spulberat în alegerile prezidenţiale de cele 6% ale lui Benoît Hamon, se află în mare pericol.
Absentă în turul doi pentru prima oară din 1958 încoace, după eliminarea lui François Fillon, dreapta va încerca să-i impună lui Macron o coabitare, cu François Baroin ca şef de campanie.
Frontul Naţional (FN, extremă dreapta), care are doar doi parlamentari în Adunarea în exerciţţiu, vizează cel puţin un grup parlamentar.
Potrivit unui sondaj Kantar Sofres-OnePoint, En Marche! este creditat cu 24 şi 26% în intenţiile de vot în alegerile legislative, în faţa Les Républicains (22%), Frontului National (21-22%), a France insoumise (13%-15%) şi PS (8-9%).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...