Preşedintele în exerciţiu brazilian Jair Bolsonaro (extremă dreapta), care se declară sigur de victorie în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, a fost unul dintre cei 152 de milioane de alegători care au votat în Brazilia, în care îl înfruntă, într-un duel foarte strâns pe fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva (stânga), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dacă vrea Dumnezeu, vom câştiga în această seară”, a declarat Bolsonaro după ce a votat, la puţin timp după deschiderea secţiilor de votare, la ora locală 8.00 (13.00, ora României), la Rio de Janeiro, în acest al doilea tur, în care favorit este Lula.

”Sau şi mai bine, Brazilia va fi victorioasă astă seară”, a adăugat preşedintele în exerciţiu de extremă dreapta, zâmbind, îmbrăcat cu un tricou verde cu galben, culorile Braziliei, dragi bolsonariştilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Lula, favoritul în alegerile prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa în apropiere de Sao Paulo, şi şi-a exprimat ”încredrea (...) într-o victorie a democraţiei”.

Luiz Inacio Lula da Silva şi-a exprimat dorinţa ca acest scrutin, în care îl înfruntă pe preşedintele în exerciţiu de extremă dreapta Jair Bolsonaro să permită ”restaurarea păcii între brazilieni”, în urma unei campanii electorale ultra-polarizate.

ATMOSFERĂ BRUTALĂ

Campania între cei doi, pe care-i opune totul, s-a desfăşurat într-o atmosferă brutală şi ultra-polarizată, în care s-au insultat abundent, în timp ce reţele de socializare au deversat torente de dezinformare.

Unul dintre primii vontanţi la Copacabana, un cartier turistic de la Rio de Janeiro, Marcio Britto, un şomer în vârstă de 52 de ani, şi-a exprimat speranţa ca aceste alegeri ”să permită îmbunătăţirea un pic a situaţiei poporului brazilian”, mai ales în ”sănătate, educţaie şi securitate”.

La Sao Paulo, Marcelo Silveira Curi, un psiholog în vârstă de 36 de ani, se pregătea să voteze cu Lula. ”Lula nu este candidatul ideal, dar este cel care se opune Guvernului”, a declarat el, evocând ”multe reculuri pe plan economic şi social” în timpul lui Bolsonaro.

Sondajele preconizează de luni de zile un al treilea mandat de patru ani al fostului şef de stat de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), însă Jair Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, poate să spere, în urma scorului neaşteptat din primul tur, la 2 octombrie, când a obţinut 43%, iar Lula 48%.

Bolsonaro, pe care sondajele l-au creditat cu 12 puncte procentuale în urma lui Lula, a beneficiat de o dinamică între cele două tururi, în care stânga a părut un pic amorţită.

Un ultim sondaj al Datafolha, publicat sâmbătă seara, îi dă motive în plus să spere lui Bolsonaro.

Distanţa s-a redus, iar Lula este creditat cu o victorie la un scor de 52%/48%.

Marja de eroare a acestui sondaj este de plus sau minus două puncte procentuale, însă anchetele de opinie s-au înşelat în trecut.

Întrebarea este dacă Bolsonaro va accepta rezultatul alegerilor prezidenţiale, în cazul în care este ales Lula.

După ce şi-a pus în surdină atacuri neîncetate împotriva sistemului ”fraudulos” al urnelor electronice, el a denunţat recent presiupuse nereguli în difuzarea spoturilor radio ale campaniei sale.

Vineri, el a declarat că ”cel care are mai multe voturi învinge”, însă fără să convingă.

”Bolsonaro va pune în discuţie rezultatul”, estimează Rogerio Dultra dos Santos de la Universitatea federală Fluminense.

CAMPANIE AGITATĂ

Campania electorală a fost agitată.

Bolsonaro l-a insultat pe un Lula ”hoţ”, ”fost deţinut”, ”alcoolic” sau ”o ruşine naţională”.

Lula i-a replicat unui Bolsonaro ”pedofil”, ”canibal”, ”genocidar” şi ”mic dictator”.

Ei s-au acuzat reciproc de faptul că mint.

Bolsonaro şi într-o mai mică măsură Lula au alimentat maşina dezinformării, care a funcţionat ca nicidată în Brazilia.

Lula vrea să apere democraţia şi să facă ”Brazilia mai fericită” din nou, după două mandate în care scos aproximativ 30 de milioane de brazilieni din sărăcie, dar în care economia era înfloritoare.

Populistul Bolsonaro vrea să apere ”binele împotriva răului”, familia, pe Dumnezeu, patria şi libertatea individuală.

În pofida unui mandat pătat de crize grave, inclusiv cea a covid-19, el îşi păstrează o bază de susţinători fideli şi a ştiut să-şi impună linia politică împotriva unei stângi puţin auzite şi unei drepte tradiţionale care s-a prăbuşit.

ABSENTEISM PUTERNIC

În cazul în care este ales, Lula, o figură-cheie a politicii braziliene de 40 de ani, îşi va face o revenire spectaculoasă, după ce a cunoscut dizgraţia închisorii (2018-2019), iar apoi anularea condamnărilor sale de corupţie.

El este favoritul femeilor, săracilor, catolicilor şi nord-estului rural.

Însă bărbaţii, clasele înstărite, susţinătorii armelor de foc, mediile de afaceri şi evangheliştii votează majoritar cu Bolsonaro.

Miza majoră între cele două tururi a fost atragerea celor 32 de milioane de absenteişti (21%) din primul tur al acestor alegeri prezidenţiale.

Cu titlul de compatraţie, Lula a obţinut un avans de şase milioane de voturi la 2 octombrie.

Viitorul locatar al Palatului Planalto de la Brasilia urmează să fie nevoit să coopereze cu un Parlament mai de dreapta decât înaintea primului tur, după ce Partidul Liberal (PL) al lui Bolsonaro şi-a consolidat prezenţa în Parlament.

Secţiile de votare urmează să fie închise la ora locală 17.00 (22.00, ora României), iar primele rezultate urmează să fie anunţate până la ora locală 20.00 (luni, 1.00, ora României).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.