Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a ironizat din nou Polonia, marţi, în legătură cu prezenţa mercenarilor ruşi Wagner în apropierea graniţei, spunând că Varşovia ar trebui să-i mulţumească pentru că îi ţine sub control, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un număr nespecificat de luptători Wagner care au organizat o scurtă revoltă în Rusia în luna iunie s-au mutat de atunci în Belarus şi au început să antreneze armata lui Lukaşenko, determinând Polonia să-şi mute peste 1.000 de soldaţi proprii mai aproape de graniţă.

Lukaşenko, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a glumit luna trecută, la o întâlnire cu acesta, spunând că unii dintre luptători sunt dornici să treacă în Polonia şi "să facă o excursie la Varşovia şi Rzeszow".

Agenţia de ştiri de stat BelTA l-a citat marţi pe Lukaşenko, spunând că polonezii "ar trebui să se roage ca noi (Belarusul - n.r.) să îi ţinem pe (luptătorii Wagner) şi să le asigurăm hrana. În caz contrar, fără noi, s-ar fi infiltrat şi ar fi distrus Rzeszow şi Varşovia, şi nu în mică măsură. Aşa că nu ar trebui să-mi reproşeze nimic, ci ar trebui să-mi mulţumească", a declarat Lukaşenko.

Rzeszow este un oraş din sud-estul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că un grup de 100 de luptători din Wagner s-au apropiat de oraşul belarus Grodno, în apropiere de graniţa cu Polonia, descriind situaţia ca fiind "din ce în ce mai periculoasă".

Lukaşenko, în ultimele sale comentarii, a părut la început să nege acest lucru, dar apoi a revenit imediat asupra negării. "Dintr-o dată, am auzit recent, Polonia a luat-o razna, că se presupune că un anumit detaşament vine aici, chiar şi 100 de persoane. Nu detaşamente Wagner de 100 de persoane s-au mutat aici. Şi dacă au făcut-o, atunci a fost doar pentru a-şi transfera experienţa militară brigăzilor (belaruse) concentrate în Brest şi Grodno", a spus Lukaşenko.

Liderul belarus l-a ajutat pe Putin în războiul din Ucraina, lăsându-l să îşi lanseze parţial de pe teritoriul belarus invazia şi permiţând folosirea bazelor sale pentru antrenarea trupelor ruseşti.

El nu şi-a angajat propriile trupe în război, dar a declarat că acestea vor beneficia de antrenamente din partea mercenarilor Wagner, care au luat parte la unele dintre cele mai aprige bătălii ale conflictului din Ucraina. "Trebuie să îmi învăţ militarii, pentru că o armată care nu luptă este o jumătate de armată", a declarat Lukaşenko.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.