Opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia anunţă miercuri că deţinuţi politici au fost eliberaţi în Belarus, o ţară aliată a Rusiei în care are loc o o represiune fără milă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei contestări în vara lui 2020, mii de oameni au fost arestaţi, iar opozanţi, activişti şi jurnalişti au fost condamnaţi la pedepse grele în această ţară autortaristă situată la porţile Uniunii Europene (UE).

Sute de mii de cetăţeni belaruşi s-au exilat.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Azi (miercuri), am asistat la primele cazuri de eliberare a unor deţinuţi politici în Belarus”, anunţă pe X opozanta Svetlana Tihanovskaia, fără să precizeze nume sau vreun număr al deţinuţilor eliberaţi.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) de apărarea drepturilor omului Viasna, în Belarus peste 1.400 de persoane au fost încarcerate din cauza opoziţiei faţă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care sărbătoreşte în această lună 30 de ani de când se află la conducerea Belarusului.

Opozanta anunţă că peste 200 dintre aceşti deţinuţi politici ”sunt într-o stare de sănătate critică”, iar ”viaţa le este în mare pericol” în închisoare.

”Cel puţin şase dintre ei au murit deja după gratii”, denunţă ea.

Între ei se află alţi doi rivali politici ai lui Aleksandr Lukaşenko, Maria Kolesnikova, spitalizată în noiembrie 2022 în urma unui ”ulcer perforat” şi Ales Bialiaţki, potrivit susţinătorilor acestora.

Ales Bialiaţki este un colaureat al Premiului Nobel al Păcii, privat de medicamente în detenţie.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, Serghei Tihanovski, ispăşeşte o pedeapsă de peste 18 ani de închisoare, din cauza criticilor dure la adresa lui Lukaşenko.

Opozanta anunţa în martie că nu mai are nicio veste despre soţul său de peste un an.

ELIBERĂRI ANUNŢATE DE LUKAŞENKO

Aleksandr Lukaşenko a anunţat marţi că unii opozanţi ar putea fi eliberaţi în curând.

”Trebuie să acţionăm în mod uman. Să nu vă miraţi dacă, în câteva zile, persoane grav bolnave sunt eliberate”, a declarat el presei locale şi ruse fără să facă precizări.

Potrivit televiziunii de stat ATN, liderul belarus a semnat o lege de amnistiere a aproximativ 8.000 de deţinuţi, cu ocaiza sărbătoririi independenţei acestei foste republici societice la 3 iulie, care marchează totodată eliberarea Belarusului de ocupaţia nazistă în al Doilea Război Mondial.

CONSULATELE NU MAI ELIBEREAZĂ PAŞAPOARTE PENTRU A-I OBLIGA PE EXILAŢI SĂ SE ÎNTOARCĂ

Represiunea s-a accelerat în Belarus după alegerile prezidenţiale din august 2020, care au condus la manifestaţii de o amploare fără precedent, înăbuşite violent şi printr-un val de arestări.

Sute de mii de belaruşi au fugit din ţară - mai ales în Polonia. Relaţiile Minsului cu Varşovia se află la cel mai scăzut nivel, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Consulatele belaruse din străinătate au încetat recent să mai emită paşapoarte, cu scopul de a-i obliga pe belaruşii fugiţi să se întoarcă în ţară.

Numeroşi exilaţi au fost judecaţi în contumacie.

Luni, mai mulţi universitari, jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului au fost condamnaţi la peste zece ani de închsioare fiecare, în absenţă, în Belarus.

Potrivit raportoarei ONU a drepturilor omului în Belarus, Anaïs Marin, în această ţară are loc ”o nouă strângere a şurubului împotriva oricărei opoziţii reale sau percepute”.

Ea a anunţat miercuri, într-un discurs, că a ”primit numeroase relatări despre cruzimea şi relele tratamente în detenţie”, mai ales în rândul deţinuţilor politici, inclusiv ”refuzul îngrijirii medicale”.

”Represiunea în Belarus a atins o asemenea amploare şi o asemenea intensitate încât ţara ar trebui să nu fie considerată o ţară sigură pentru oricine a manifestat vreodată în dezacord cu Guvernul sau politicienii” belaruşi, a avertizat ea.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 69 de ani, a anunţat în februarie că intenţionează să candideze la un nou mandat în 2025.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.