Calitatea de stat membru NATO a Turciei ar putea fi în pericol dacă Ankara abandonează principiile democratice şi statul de drept şi trece la reprimare în urma loviturii de stat eşuate, a avertizat luni secretarul de Stat american John Kerry, relatează The Washington Post.
"NATO are o cerinţă în ceea ce priveşte democraţia", a declarat Kerry pentru presă, după ce Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Federica Mogherini a avertizat la rândul ei Turcia cu privire la o eventuală executare a puciştilor.
Mogherini a subliniat, de asemenea, că ţările în care există pedeapsa cu moartea nu pot adera la Uniunea Europeană, în contextul în care Turcia caută să reintroducă pedeapsa capitală.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Kerry a declarat că ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu i-a dat asigurări în mai multe rânduri că Guvernul va respecta democraţia şi legea.
El a avertizat că NATO va "măsura" acţiunile Ankarei.
"Evident, o mulţime de oameni a fost arestată şi a fost arestată foarte repede", a declarat secretarul de Stat.
"Nivelul vigilenţei şi monitorizării va fi, evident, sporit în zilele următoare. Din fericire, putem să lucrăm în mod constructiv pentru a împidica o întoarcere în timp", a apreciat el.
Puciul eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă a transformat o reuniune ordinară a Consiliului European de luni într-o reuniune de criză.
Aproape toţi diplomaţii care participă la reuniune şi-au exprimat îngrijorarea faţă de arestarea de către Guvernul turc a mii de judecători şi militari, într-o vastă operaţiune de epurare care continua luni.
Numeroşi europeni se tem că această reprimare ar putea să dezlănţuie un nou val de refugiaţi din Turcia.
Epurările ar putea să fie invocate de refugiaţi, care ar putea spune că nu se simt protejaţi în Turcia şi să ceară să nu mai fie trimişi înapoi.
De asemenea, pentru UE, poziţia Turciei cu privire la pedeapsa capitală este un indicator-cheie în privinţa situaţiei drepturilor omului şi statului de drept.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică, în faţa unei mulţimi de susţinători care cerea aplicarea pedepsei cu moartea puciştilor, că Parlamentul va analiza reintroducerea pedepsei capitale, abolite în 2004.
Aproape toţi diplomaţii europeni l-au avertizat dur pe Erdogan împotriva acestui lucru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.