Lituania, membră a Uniunii Europene, va menţine restricţiile asupra fluxurilor comerciale către enclava rusă Kaliningrad în timp ce elaborează noi reglementări, a declarat joi premierul Ingrida Simonyte, relatează Reuters.
Comisia Europeană a anunţat miercuri că mărfurile ruseşti sancţionate ar putea tranzita teritoriul Uniunii Europene pe cale ferată până în Kaliningrad, după escaladarea tensiunilor dintre Moscova, Bruxelles şi Lituania.
”Va trebui să existe controale pentru anumite mărfuri sancţionate... Lituania va trebui să stabilească reglementări pentru controale, iar până la acel moment procedurile actuale vor rămâne în vigoare”, a declarat Simonyte într-o conferinţă de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ea nu a oferit date exacte referitoare la crearea noilor reglementări.
Transportul unor mărfuri din Rusia către Kaliningrad, care se învecinează cu statele UE şi se bazează pe căile ferate şi drumurile prin Lituania pentru transportul majorităţii mărfurilor, a fost întrerupt din 17 iunie în temeiul sancţiunilor impuse de Bruxelles.
Sancţiunile au fost concepute pentru a interzice intrarea în UE a anumitor produse ruseşti, cum ar fi vodca şi oţelul.
Moscova a anunţat anterior că restricţionarea tranzitului mărfurilor din Rusia către Kaliningrad pe cale terestru este echivalentul unei blocade ilegale. La rândul său, Lituania a precizat că nu are de ales decât să aplice sancţiunile impuse de Bruxelles.
Orientările Comisiei Europene publicate miercuri stipulează că sancţiunile comerciale nu ar trebui să se aplice transportului între Rusia şi Kaliningrad, atât timp cât volumele nu depăşesc mediile din ultimii trei ani, reflectând ”cererea reală de bunuri esenţiale la destinaţie”.
Lituania nu salută noul ghid, a spus Simonyte, dar i se va supune din respect pentru Comisia Europeană şi pentru partenerii săi transatlantici.
”Intenţionăm să luăm act de această opinie, dar nu pentru că suntem de părere că aplicarea (sancţiunilor) din 16 iunie a fost greşită”, a adăugat premierul.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a salutat această decizie, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a numit-o ”o demonstraţie de realism şi bun simţ”.
Kaliningradul, care include un port baltic şi găzduieşte aproximativ 1 milion de persoane, a fost anexat de Uniunea Sovietică de la Germania după cel de-al Doilea Război Mondial şi este conectat cu restul Rusiei doar prin NATO şi teritoriul UE, în principal pe cale ferată, prin Belarus prin Lituania.
Bunurile care se încadrează în categorii umanitare sau esenţiale, cum ar fi alimentele, au fost întotdeauna scutite de sancţiuni. Traficul de pasageri nu este interzis, iar în Kaliningrad se poate ajunge în continuare pe calea aeriană sau maritimă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.