Liderul suprem al Iranului a interzis, vineri, guvernului să importe vaccinuri pentru COVID-19 din Statele Unite şi Marea Britanie, etichetând puterile occidentale drept ”nedemne de neîncredere”, în timp ce infecţia se răspândeşte în ţara cea mai afectată din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.
Într-un discurs transmis în direct la televiziune, Ayatollahul Ali Khamenei a exprimat posibilitatea ca cele două ţări occidentale, adversare de lungă durată ai Republicii Islamice, să dorească să răspândească infecţia în alte ţări.
El a adăugat însă că Iranul ar putea obţine vaccinuri ”din alte locuri de încredere”. El nu a dat detalii, dar China şi Rusia sunt aliate ale Iranului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Importurile de vaccinuri din SUA şi Marea Britanie în ţară sunt interzise ... Nu sunt de încredere. Nu este deloc improbabil să dorească să contamineze alte naţiuni ”, a declarat Khamenei, cea mai înaltă autoritate a ţării.
”Având în vedere experienţa noastră cu sângele contaminat cu HIV trimis de Franţa, , nici vaccinurile franceze nu sunt de încredere”, a spus Khamenei, referindu-se la scandalul referitor la sângele contaminat din anii 1980 şi 1990.
Khamenei a repetat acuzaţiile într-un tweet care a fost eliminat de Twitter, împreună cu un mesaj în care spunea că încalcă regulile platformei împotriva dezinformării.
Iranul a lansat, la sfârşitul lunii trecute, studii clinice pe oameni pentru primului său vaccin candidat produs internert împotriva COVID-19, spunând că ar putea ajuta Iranul să învingă pandemia, înpofida sancţiunilor SUA care îi afectează capacitatea de a importa vaccinuri.
Tensiunile dintre Washington şi Teheran au crescut din 2018, când preşedintele Donald Trump a abandonat un acord nuclear din 2015 şi a impus din nou sancţiuni pentru a presa Iranul să negocieze restricţii mai stricte asupra programului său nuclear, dezvoltării de rachete balistice şi sprijinului acordat unor forţe regionale.
Ca reacţie la sancţiunile SUA, Teheranul a încălcat treptat acordul nuclear.
Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, care îşi va prelua funcţia pe 20 ianuarie, s-a angajat să se alăture acordului dacă şi Teheranul va reveni la respectarea în totalitate a acestuia.
Khamenei a spus că Teheranul nu se grăbeşte ca Statele Unite să reintre în acord, dar că sancţiunile asupra Republicii Islamice trebuie ridicate imediat. Acesta a exclus orice discuţii asupra programului de rachete al Teheranului şi implicării Iranului în Orientul Mijlociu, aşa cum au cerut Statele Unite şi alte puteri majore.
”Spre deosebire de SUA, implicarea Iranului în regiune creează stabilitate şi are drept scop prevenirea instabilităţii ... Implicarea Iranului în regiune este clară şi va continua”.
Cu puţin înainte de discursul lui Khamenei, Gărzile Revoluţionale ale Iranului au dezvăluit o bază subterană de rachete, într-o locaţie nedezvăluită din Golf.
Occidentul vede rachetele Iranului atât ca o ameninţare militară convenţională pentru stabilitatea regională, cât şi ca un posibil mecanism de livrare a armelor nucleare, în cazul în care Teheranul le va dezvolta.
Dar Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, consideră programul ca o forţă importantă de descurajare şi de represalii împotriva Statelor Unite şi a altor adversari în regiune, -în primul rând state arabe din Golf, în caz de război.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.