Liderul spiritual al anglicanilor, monseniorul Justin Welby, a declarat în marja COP26 că politicenii care nu fac nimic împotriva provocărilor modificărilor climatice vor fi judecaţi mai aspru decât ”politicienii care au ignorat ceea ce s-a întâmplat în Germania nazistă”, după care a prezentat scuze pentru ”ofensa pe care a cauzat-o evreilor” prin aceste declaraţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Justin Welby a prezentat scuze luni, după ce a apreciat, în marja COP26, că lipsa de acţiune a liderilor mondiali va fi mai criticată de către generaţiile viitoare decât cea a politicienilor care s-au făcut că nu văd ceea ce se petrecea ”în Germania nazistă”.

”Peste două generaţii, ne vom aminti probabi despre aceşti politicieni care s-au reunit aici 15 zile şi numai 15”, a declarat arhiepiscopul din Canterbury într-un interviu acordat BBC.

Indiferent cât de ”strălucitori ar fi în tot ce-au făcut în alte privinţe”, aceşti şefi de stat ”vor fi blestemaţi” de către ”copiii de azi” dacă nu reuşesc să limiteze încălzirea globală, apreciază el.

”Oamenii vor vorbi despre ei în termeni mai duri decât vorbim azi despre politicienii din anii '30, politicieni care au ignorat ceea ce se petrecea în Germania nazistă”, a adăugat Welby, pentru că ”asta va omorî oameni în întreaga lume timp de generaţii, iar noi nu vom avea niciun mjloc să evităm” acest lucru.

Întrebat ce părere are despre aceste declaraţii, un purtător de cuvânt al premierul britanic Boris Johnson s-a distanţat de discursul liderului religios. ”Indivizilor le revine cum să abordeze problema”, a declarat el.

Liderul spiritual al anglicanilor a prezentat ulterior ”scuze fără echivoc” pentru vorbele pe care le-a ”folosit încercând să sublinieze gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm la COP26”.

”Nu este niciodată drept să compari cu atrocităţi comise de către nazişti şi îmi pare rău pentru ofensa cauzată evreilor prin aceste vorbe”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter.

COP26, considerată crucială în soarta planetei, a început duminică la Glasgow, în Scoţia, şi durează două săptămâni.

Guvernul britanic speră să convingă aproape 200 de ţări să facă mai mult în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon (CO2), în speranţa limitării încălzirii globale la un nivel sub 1,5 grade Celsius faţă de nivelul din perioada preindustrială, cel mai ambiţios obectiv al Acordului de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.