Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un test reuşit al unui motor cu combustibil solid pentru o "rachetă hipersonică cu rază de acţiune intermediară de tip nou", a transmis miercuri presa de stat de la Phenian, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Testul a fost efectuat marţi de către Administraţia de rachete a Nordului la baza de lansare a sateliţilor Sohae din nord-vestul ţării, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Korean Central News Agency (KCNA).

"Un test cu jet la sol al unui motor cu combustibil solid pentru racheta hipersonică cu rază de acţiune intermediară de tip nou, care are o altă valoare strategică", a precizat KCNA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Liderul nord-coreean a declarat că "valoarea strategică militară a acestui sistem de armament este apreciată la fel de importantă ca ICBM", referindu-se la o rachetă balistică intercontinentală.

Kim a adăugat că testul a ajutat la "confirmarea calendarului de finalizare" a noului sistem de rachete, fără a da alte detalii.

Phenianul a anunţat la sfârşitul anului trecut că a efectuat o serie de teste la sol pentru un nou tip de motor cu combustibil solid pentru rachetele sale balistice cu rază intermediară de acţiune (IRBM).

Destul de alarmant

Cel mai recent anunţ al Coreei de Nord a venit la o zi după ce Kim a supravegheat exerciţii care implică lansatoare multiple de rachete "nou echipate, de dimensiuni super mari", cu accent pe "pregătirea perfectă pentru a prăbuşi capitala inamicului".

Rachetele hipersonice se deplasează la viteze de cel puţin Mach 5 - de cinci ori mai mare decât viteza sunetului - şi pot face manevre în timpul zborului, ceea ce le face mai greu de urmărit şi interceptat.

În funcţie de designul lor, acestea pot transporta atât focoase convenţionale, cât şi nucleare.

Rusia, care şi-a consolidat recent legăturile cu Phenian, este considerată de obicei liderul mondial în această tehnologie, deşi SUA şi China au testat, de asemenea, rachete hipersonice.

Coreea de Nord pare să profite de legăturile sale mai puternice cu Rusia pentru a accelera obiectivele cruciale de dezvoltare a apărării, a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, preşedintele Universităţii de Studii Nord-Coreene din Seul.

"Este destul de alarmant, deoarece (rachetele hipersonice cu combustibil solid – n.r.) pot neutraliza potenţial sistemul de apărare antirachetă Coreea de Sud-SUA", a declarat Yang.

Testarea unei rachete cu combustibil solid mai avansate din punct de vedere tehnologic a fost de mult timp un obiectiv-cheie pentru Kim.

Anul trecut, Nordul a afirmat că a testat cu succes prima sa rachetă balistică cu combustibil solid - cea mai mare rachetă balistică cu rază de acţiune şi cu cea mai mare rază de acţiune - considerând-o un progres cheie pentru capacităţile de contraatac nuclear ale ţării.

Experţii spun că rachetele cu combustibil solid au, de obicei, un nivel mai ridicat de uşurinţă operaţională şi siguranţă, în comparaţie cu armele cu combustibil lichid.

Rachetele cu combustibil solid nu au nevoie să fie alimentate înainte de lansare, ceea ce le face mai greu de găsit şi de distrus, precum şi mai rapid de utilizat.

"Modul în care acest ultim test terestru are legătură cu sistemul (sau sistemele) testat(e) în noiembrie şi ianuarie nu este confirmat", a declarat pentru AFP Joseph Dempsey, cercetător asociat pentru analiza apărării la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

"Preţ scump"

Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat săptămâna trecută unul dintre cele mai importante exerciţii militare comune anuale, ceea ce a provocat replici furioase şi exerciţii cu focuri reale din partea Phenianului, înarmat nuclear, care condamnă toate aceste exerciţii ca fiind repetiţii pentru invazie.

Luna aceasta, Coreea de Nord a avertizat că Seulul şi Washingtonul vor plăti un "preţ scump" pentru exerciţiile lor militare, iar ulterior a anunţat că Kim a ghidat o unitate de artilerie despre care spune că este capabilă să lovească capitala sud-coreeană.

De asemenea, Kim a supravegheat săptămâna trecută exerciţii de paraşutare menite să arate capacitatea soldaţilor săi de a ocupa o "regiune inamică dintr-o lovitură", potrivit presei de stat.

Testul balistic de luni a fost al doilea test cu rachete balistice al Nordului din acest an, după ce Phenian a lansat o rachetă cu un focos hipersonic manevrabil pe 14 ianuarie.

Până acum, în acest an, Nordul înarmat nuclear a declarat Coreea de Sud "principalul său inamic", a renunţat la agenţiile dedicate reunificării şi apropierii şi a ameninţat cu războiul pentru "chiar şi 0,001 mm" de încălcare a teritoriului.

Seulul este unul dintre principalii aliaţi regionali ai Washingtonului, iar Statele Unite au staţionat aproximativ 27.000 de soldaţi americani în sudul ţării pentru a ajuta la protejarea acesteia împotriva Phenianului.

Exerciţiile Washington-Soul de săptămâna trecută au inclus "operaţiuni de curăţare" în interiorul "instalaţiilor cheie" ale Coreei de Nord în cazul unui atac al Phenianului, potrivit armatei de la Seul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.