Liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservator) Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani, foarte slăbit şi asupra căruia se exercită presiuni în acest sens, în urma înfrângerii istorice a taberei sale în alegerile legislative de la 26 septembrie, s-a declarat pregătit să plece de la conducerea formaţiunii şi a precizat că urmează să ceară organizarea unui Congres, a cărui dată şi loc rămân de stabilit, în vederea deciderii ”viitorului şi reorganizării” conducerii partidului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vom aborda rapid problema noii echope CDU, de la preşedin şi până la un Comitet Executiv federal”, a dat el asigurări, la Berlin, la mai puţin de un an după ce a preluat cu dificultate conducerea partidului Angelei Merkel.

Originar din Renania, cunoscut prin tenacitatea sa, Armin Laschet a anunţat că urmează să ceară organizarea unui Comngres CDU, a cărui dată şi al cărui loc de desfăşurare urmează să fie stabilite, în vederea deciderii ”viitorului  şi reorganizării” structurii de conducere a formaţiunii.

”După retragerea Angelei Merkel de la preşedinţia partidului, avem o dezbatere neîncetată” cu privire la direcţia formaţiunii, a recunoscut el.

Taboidului Bild dezvăluie că acest congres ar putea avea loc în prima parte a lui decembrie, la Dresda (est).

Armin Laschet este acuzat în mod personal de faptul că se face vinovat de cel mai prost scor electoral (24,1%) înregstrat vreodată de CDU în istoria Germaniei moderne.

Numeroşi observatori afirmă că de atunci se clatină.

El face acest anunţ în timp ce Partdul Social Democrat (SPD), care a obţinut o victorie fragilă în alegerile legislative, a hotărât încă de luni să-şi contnue discuţiile preliminare cu Verzii şi Partdul Liberal (FDP) în vederea formării unei coaliţii guvernamentale tripartite.

Însă niciunul dintre cele trei partide nu a vrut să spună când s-ar putea încheia aceste negocieri în vederea formării unei coaliţii - denumită a ”undei tricolore”- roşu a SPD, verde a ecologiştilor şi galben a FDP.

Obstacole importante există în calea unei alianţe, mai ales în probleme fiscale.

Însă, în cazul unui acord asupra linilor mari ale unei viitoare alianţe, cele trei partide vor începe negocieri de coaliţie în adevăratul sens al cuvântului.

Toate cele trei formaţiuni au anunţat că vor să se mişte repede.

Liderul SPD Olaf Scholz, care va deveni camcelar în cazul unei alianţe, a dat asigurări încă din seara alegerilor că vrea un Guvern ”până de Crăciun”.

În urma înfrângerii de la 26 septembrie, rivali interni ai lui Armin Laschet - ca Friedrich Merz sau Jens Spahn, care apără o linie mai de dreapta - se află în poziţia de a-i succeda.

Liderul Uniunii Creştin Sociale (CSU) bavareze Markus Söder a fost tranşant după alegerile legislative.

Rezultatul scrutinului este ”o respingere clară a coaliţiei jamaicane”, analiza el, apreciind că pe conservatori îi aşteaptă ”o perioadă pentru care este necesar să ne pregătim”, şi anume o trecere în opoziţie, după cei 16 ani ai erei Merkel.

Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel a făcut miercuri, în marja unui summit UE-Balcani, un duş rece speranţelor conservatorilor şi a subliniat vcă tabăra sa nu a obţinut ”cel mai bun rezultat electoral”, pentru a putea să pretindă să formeze o coaliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.