Liderii Uniunii Europene intenţionează să trimită un „semnal clar” preşedintelui ales al SUA, Donald Trump cu privire la sprijinul lor continuu pentru Ucraina şi vor discuta, de asemenea, la summitul de joi, despre provocările economice şi de securitate generate de revenirea acestuia la Casa Albă, relatează Reuters. Liderii îl vor primi şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la începutul discuţiilor lor de la Bruxelles, şi îşi vor reafirma „angajamentul neclintit” de a sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar”, potrivit proiectului de concluzii.
Trump a solicitat în mod repetat o încheiere rapidă a războiului de aproape trei ani din Ucraina. Luni, el a declarat că Zelenski ar trebui să fie pregătit să ajungă la un acord de pace cu liderul rus Vladimir Putin, deşi nu a spus dacă acest lucru înseamnă cedarea de către Kiev a teritoriilor pe care le vrea Moscova ca parte a unei soluţii negociate. Forţele ruse ocupă în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean şi avansează constant în estul ţării
„Rusia nu trebuie să aibă câştig de cauză”, se arată în proiectul de concluzii ale UE, care specifică, de altfel, că nu trebuie luată nicio iniţiativă privind Ucraina fără implicarea Kievului. Un diplomat UE a descris proiectul de text ca trimiţând „un semnal clar către SUA”.
Liderii vor discuta, de asemenea, despre relaţiile mai ample dintre UE şi SUA în timpul unui dineu, pe fondul preocupărilor legate de un posibil război comercial transatlantic.
Trump a declarat că UE va „plăti un preţ mare” prin tarife vamale pentru că nu are suficiente importuri americane. El a promis deja tarife mari pentru trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Statelor Unite - Canada, Mexic şi China, iar UE ştie că nu va fi cruţată.
UNITATEA ESTE CHEIA
Unii diplomaţi ai UE au declarat că pentru blocul european cheia ar fi unitatea şi evitarea ca Washingtonul să poarte discuţii sau să încheie acorduri bilaterale cu membri ai UE - o copie a strategiei unificate a UE, de mare succes, când a tratat cu Marea Britanie în timpul negocierilor pentru Brexit.
„SUA ar putea încerca negocieri individuale, dar până acum nu am văzut ţări care să cadă în plasă”, a declarat un diplomat UE.
UE va încerca să sublinieze că este al doilea mare partener comercial al Statelor Unite şi un aliat apropiat, cu valori comune. Cu toate acestea, conştienţi de faptul că Trump este preocupat de deficitul comercial de bunuri al SUA, oficialii UE iau în considerare posibilitatea de a se oferi să cumpere mai mult gaz lichefiat sau arme americane.
Dezbaterea „UE în lume” de la prânz va include, de asemenea, China şi dacă blocul va fi forţat să ia parte la un conflict comercial între SUA şi Beijing, precum şi subiectul Marea Britanie, care a declarat că doreşte să restabilească legăturile cu Uniunea Europeană şi care este văzută de bloc ca un aliat crucial în materie de securitate.
ZEKENSKI CAUTĂ LA BRUXELLES GARANŢII DE SECURITATE
Cu puţin peste patru săptămâni până la întoarcerea lui Trump la Casa Albă, şi Ucraina este nerăbdătoare să obţină sprijin militar din partea aliaţilor săi europeni.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit încă de miercuri la Bruxelles pentru a consolida sprijinul din partea aliaţilor europeni înainte de întoarcerea preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, la Casa Albă.
În cadrul unei scurte apariţii alături de preşedintele ucrainean, miercuri seara, şeful NATO, Mark Rutte, a subliniat că partenerii Ucrainei intenţionează să continue să furnizeze arme ţării pentru a sprijini apărarea acesteia în războiul în curs cu Rusia. Potrivit lui Rutte, prioritatea vizitei lui Zelenski la Bruxelles este de a face „totul”, inclusiv furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi alte sisteme de arme, pentru a se asigura că Ucraina este în „cea mai bună poziţie posibilă într-o zi, când vor decide acest lucru, pentru a începe discuţiile de pace” cu Moscova.
Asigurările privind continuarea sprijinului militar sunt deosebit de importante pentru Ucraina acum, odată cu întoarcerea iminentă a lui Trump la Washington, comentează POLITICO. Preşedintele ales a precizat că administraţia sa se va aştepta ca Europa să preia iniţiativa în sprijinirea apărării Ucrainei şi să supervizeze orice viitor acord de încetare a focului între Kiev şi Moscova, un contrast puternic cu poziţia actualului preşedinte Joe Biden.
Trump urmează să se întoarcă la Casa Albă pe 20 ianuarie, lăsându-i lui Zelenski doar câteva săptămâni pentru a se asigura că aliaţii europeni sunt pregătiţi să preia rolul de principal susţinător al Ucrainei.
Şeful NATO, Mark Rutte, a fost doar unul dintre liderii europeni cu care preşedintele ucrainean s-a întâlnit în încercarea de a obţine sprijinul aliaţilor. Mai devreme în cursul zilei de miercuri, el s-a întâlnit şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron - care lipseşte de la summitul UE de joi, pentru că s-a dus în teritoriul francez Mayotte, devastat de un cilcon. Zelenski a venit la Bruxelles să se întâlnească cu mai mulţi alţi lideri, inclusiv din Germania, Italia şi Polonia, precum şi cu preşedintele Consiliului European, António Costa, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
CITEȘTE ȘI Rutte îl primeşte pe Zelenski la şedinţa sa, la Bruxelles, la o reuniune cu lideri europeni, înainte de întoarcerea lui Trump„Este o ocazie foarte bună de a vorbi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina, pentru astăzi şi pentru mâine”, a declarat Zelenski, adăugând că intenţionează să folosească cele două zile petrecute la Bruxelles pentru a se asigura că partenerii Ucrainei „au aceeaşi poziţie comună” în abordarea lor faţă de apărarea ţării sale.
Zelenski a spus că a avut o nouă discuţie cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cu privire la propunerea acestuia din urmă de a desfăşura trupe în Ucraina ca mijloc de a contribui la realizarea unei păci stabile. „Împărtăşim o viziune comună: garanţiile fiabile sunt esenţiale pentru o pace care poate fi cu adevărat realizată”, a declarat preşedintele Ucrainei. „Am continuat să lucrăm la iniţiativa preşedintelui Macron privind prezenţa în Ucraina a unor forţe care ar putea contribui la stabilizarea căii către pace”, a mai spus Zelenski, citat de The Guardian.
Biroul lui Macron a declarat că Franţa face din sprijinul consolidat pentru Ucraina „prioritatea sa absolută” şi va continua să ofere Ucrainei „mijloacele de a se apăra şi de a face să eşueze războiul de agresiune al Rusiei”. Preşedintele francez va menţine „un dialog strâns cu Ucraina şi cu partenerii săi internaţionali pentru a lucra la revenirea la o pace echitabilă şi durabilă”, a transmis Macron.
În februarie, Macron a declarat că nu poate exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina, dar a afirmat că nu există un consens cu privire la această măsură. Aliaţii - inclusiv SUA şi ţări europene precum Germania şi Suedia - s-au grăbit şi ei să excludă trimiterea de trupe de luptă în Ucraina.
CITEȘTE ȘI Trupe britanice ar putea fi trimise în Ucraina pentru a ajuta la instruirea soldaţilor din această ţară, sugerează secretarul britanic al apărării
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.