Georgia Meloni şi Viktor Orban nu se aliază în Parlamentul European (PE), însă grupul ECR (suveranist) înregistrează o creştere importantă şi devansează - cu 83 de eurodeputaţi - grupul Renew (liberali, centru), care continuă, la rândul său, recrutările, relatează Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupul ECR - dominat de Giorgia Meloni şi polonezii din PiS - şi-a deschis uşa extremei drepte franceze a lui Éric Zemmour - Marion Maréchal, Guillaume Peltier şi Laurence Trochu, care se alătură lui Nicolas Bay.

Însă Sarah Knafo, ultima dintre aleşii Partidului Reconquête! (extremă dreapta) îi rămâne credincioasă lui Éric Zemmour - a cărui parteneră este - şi rămâne astfel neînscrisă în vreun grup, singură.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

ECR a mai recrutat un ales din Partidul Danezilor (DF, dreapta populistă), un ales bulgar din Partidul ”Există Un Astfel de Popor!” (ITN, antisistem) şi cinci de la Partidul Alianţa Pentru Uniunea Românilor (AUR, extremă dreapta), care s-a plasat pe locul doi în România, cu 14,93% dintre voturile exprimate în alegerile europene.

AUR se vrea un partid care apără ”familia, credinţa, patria şi libertatea”, notează Le Point.

ECR NU PACTIZEAZĂ CU ORBAN DIN CAUZA UCRAINEI

Negocieri în acest sens între grupul ECR şi Viktor Orban au eşuat.

În mod oficial, grupul ECR nu permite intrarea a 11 eurodeputaţi ungari din Partidul Fidesz (naţionalist), atât timp cât Viktor Orban nu-şi clarifică poziţia cu privire la susţinerea Ucrainei împotriva agresiunii ruse.

Partidul ceh ODS (conservator, europsceptic), Partidul Adevăraţii Finlandezi (PS, dreapta, populişti) şi Partdul flamand N-VA (conservator, eurosceptic) nu se simt nici ele în largul lor din cauza poziţiilor societale ale ultraconsevatorilor lui Viktor Orban.

S-a convenit să se examineze ce va face Viktor Orban cu preşedinţia sa a UE de la 1 iulie la 31 decembrie şi să se amâne problema încorporării după această ”perioadă  de probă” de şase luni.

Aceasta este o poziţie foarte puţin convingătoare, în contextul în care AUR poartă la rândul său conflicte teritoriale grele, iar liderul acestuia, George Simion, este suspectat de faptul că face jocul ruşilor.

De ce există acest dublu standard?

AUR apără ideea unei Românii Mari, dincolo de teritoriul actual al ţării. El a îndemnat la reunificarea României cu Republica Moldova şi cu Bucovina ucraineană, în care există o minoritate română, în timp ce Viktor Orban nu a avut poziţii atât de ”excesive”, scrie Le Point, faţă de minoritatea ungară din Ucraina.

În plus, Fidesz consideră că AUR este în mod deschis antiungar, ceea ce exclude, pentru moment, să coabiteze în cadrul ECR, scrie publicaţia franceză.

RN, CU MINTEA-N ALTĂ PARTE

Premierul ungar se visa ”matchmaker” între Giorgia Meloni şi Marine Le Pen, cu scopul de a reuni suveraniştii din ECR cu naţionaliştii din grupul ID.

Acest ploiect a murit, scrie Le Point

Grupul ID îşi continuă drumul, la rândul său

Viktor Orban, respins de ECR, ar putea intra în grupul ID împreună cu o mică delegaţie de noi partide.

”Însă nu este exclus ca Orban să-şi înfiinţeze propriul grup în PE”, declară o sursă ungară.

În acest caz, el are mevoie de 23 de deputaţi de şapte naţionalităţi.

Germanii din Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), care au fost excluşi din grupul ID, caută şi ei să formeze un grup autonom.

Însă Fidesz nu are în vedere vreo alianţă cu cei 15 aleşi AfD, ceea ce complică lucrurile.

Extrema dreaptă are tendinţa să se fragmenteze mai degrabă decât să se unească, scrie Le Point.

Marine Le Pen, cu 29 de eurodeputaţi din Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) în grupul ID, primeşte, la rândul său noi membri, dar nu la fel de mulţi ca ECR.

Este vorba despre un grup de 60-65 de eurodeputaţi.

”Însă, în contextul alegerilor legislative din Franţa, nimănui nu-i stă mintea la negocieri parlamentare”, declară o sursă dinăuntru.

”Jordan Bardella se gândeşte la Matignon, Jean-Paul Garaud, şeful delegaţiei RN, se vede deja ministru. Italianul Marco Zanni din Liga (extremă dreapta), care conducea grupul ID, este pe picior de plecare pentru că nu a fost ales”, declară această sursă.

Grupul ID aşteaptă, aşadar, ca Marine Le Pen să dea consemne. Însă acestea nu apar.

”Toată lumea se plânge dar totul depinde de francezi”, rezumă o sursă internă din RN.

Parlement européen : Giorgia Meloni et Viktor Orban ne font pas alliance
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.