Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care se află într-un turneu în America Latină, a îndemnat în Venezuela, unde a fost primit de către Nicolas Maduro, la o ”uniune” în vederea contracarării ”şantajului occidental”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este nevoie să ne unim forţele pentru a contracara tentativele de şantaj şi presiunile unilaterale ilegale ale Occidentiului”, a îndemnat Seeghei Lavrov într-o conferinţă de presă, marţi, cu omologul său venezuelean Yvan Gil, evocând o ”lume multipolară”.

Serghei Lavrov a fost primit de către preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Liderul venezuelean a evocat pe Twitter o ”reuniune agreabilă care consolidează relaţiile bilaterale şi planul de cooperare” între Venezuela şi Rusia.

Venezuela este cea de a doua etapă, după Brazilia, a turneului şefului diplomaţiei ruse în America Latină.

El urmează să viziteze Cuba şi Nicaragua.

”Venezuela, Cuba şi Nicaragua sunt ţări care îşi aleg propria cale”, a declarat el.

Aceste trei ţări socialiste, criticate din cauza carenţelor lor democratice de către ONG-uri de apărarea drepturilor omului, întreţin relaţii dificle cu Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Ministrul rus a abordat problema Războiului rus în Ucraina.

”Vom rezolva situaţia în Ucraina şi în alte conflicte din lume cu ajutorul principiilor Chartei ONU privind echitatea suverană a statelor, privind principiul indivizibilităţii şi securităţii”, a dat el asigurări.

”Sarcina noastră constă în a veghea ca Charta ONU să fie aplicată în totalitatea sa şi ca dreptul la audeterminare să nu fie suprimat atunci când convine Occidentului”, a anunţat el.

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva - acuzat de Statele Unite de faptul că se face ”ecoul prppagandei ruse şi chineze”, a condamnat în mod clar, marţi, ”încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, la un dejun oferit în onoarea preşedintelui român Klaus Iohannis.

”Guvernul meu apărăr o soluţie politică negociată a cnflictului”, a dat asigurări Lula.

Statele Unite şi Uniunea Euroepană au impus Rusiei sancţiuni după ce a invadat Ucraina şi i-a încălcat frontierele recunoscute internţaional.

Adunarea Generală a ONU a cerut, la sfârşitul lui februarie, o retragere ”imediată” a trupelor ruse, într-o rezoluţie cu caracter neconstrângător - adoptat cu votul a 141 dintre cele 193 de state membre şi şapte abţineri -, în care se reafirmă ”ataşamentul” faţă de integritatea teritorială a Ucrainei şi se îndeamnă la o pace ”dreaptă şi durabilă”.

Venezuela este un aliat-cheie al Rusiei din vremea fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013), care a susţinut la acea vreme Moscova în Războiul-fulger din Georgia, în august 2008.

Preşedintele Nicolas Maduro şi-a exprimat în mai multe rânduri susţinerea faţă de Rusia şi faţă de Vladimir Putin, atât înainte, cât şi după Războiul rus din Ucraina.

Moscova a susţinut, la rândul ei, Caracasul, împotriva unei baterii de sancţiuni care i-au fost impuse de către Statele Unite, care au încercat - în zadar - să-l îndepărteze pe Nicolas Maduro de la putere.

În februarie 2020, Serghei Lavrov a efectuat o vizită în Venezuela, în cursul căreia a condamnat sancţiunile americane şi a denunţat un ”şantaj”.

O mare parte a comunităţii internaţionale - inclusiv Statele unite şi UE, nu au recunoscut realegerea lui Nicolas Maduro în 2018, denunţată de către opoziţie drept ”frauduloasă”.

Rusia şi Venezuela au anunţat că au încheiat la nivel bilateral acorduri cu privire la exploatarea pertrolieră şi minieră.

”Suntem hotărţi să continuăm să progresăm, mai ales în sectorul energiei”, a subliniat ministrul venezuelean de Externe Yvan Gil, care a abordat şi  sectorul turismului.

Insula paradisiacă Margarita, abandonată de către turiştii din Occident din cauza crizei venezuelene, atrage anual mii de turişti - mai ales ruşi -, după reactivarea unei linii aeriene între cele două ţări, care evită survolarea anumitor spaţii aeriene interzise ruşilor prin sancţiuni internţaionale.

Serghei Lavrov urmează să efectueze o vizită în Cuba - care se confruntă cu o gravă criză economică.

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a efectuat o vizită în Rusia la sfârşitul lui noiembrie şi a anunţat că a semnat mai multe acorduri privind aprovizionarea cu petrol a insulei.

Însă penuriile de carburant persită în Cuba.

Serghei Lavrov urmează să efectureze o vizită la Managua, în ultima etapă a turneului său în America Latină, unde urmează să fie primit de către preşedintele nicaraguan Daniel Ortega.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.