Tam-tamul din presa locală pe tema survolării spaţiului aerian al Bulgariei a avionului de tip Tu204-300 care l-a dus pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov miercuri seara la Skopje, la o reuniune ministerială a OSCE, a fost provocat de prezenţa la bord a purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, scrie site-ul bulgar Novinite.
Lavrov este vizat de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) Rusiei din cauza războiului din Ucraina, dar de obicei ele sunt ridicate în cazul unor ”călătorii în interes de serviciu”.
Zaharova a scris pe canalul său pe Telegram că survolarea Bulgariei este imposibilă, deoarece autorizarea Sofiei nu i se aplică şi ei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Site-ul prezintă postarea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
”Un avion poate abura peste Bulgaria, dar Maria Zaharova nu poate zbura cu avionul”, a scris ea.
Şefa diplomaţiei bulgare Maria Gabriel anunţa în urmă cu câteva zile că Sofia avea să autorizeze avionul, dar că deţine controlul asupra pasagerilor de la bord.
”Prostia cruntă a rusofobilor a atins un punct în care, pentru prima oară în istoria noastră, autorităţile oficiale au interzis ca nu un avion, ci o persoană din avion, să fie pe cer. Asta scrie în nota oficială a ministrului bulgar de Externe: un avion poate zbura peste Bulgaria, dar Maria Zaharova nu poate zbura cu avionul”, comentează mai puţin diplomatic Zaharova.
”Nu se spune nimic despre faptul dacă pot să zbor peste Bulgaria fără avion şi dacă este posibil să folosesc spaţiul în acest scop”, îşi continuă ea tirada.
”Acum, serios, nu vorbim doar despre prostie, ci despre prostia periculoasă a unei intrigante din structurile de putere ale Bulgariei”, declară ea.
”Fapt este că regulile traficului aerian sunt stabilite de Convenţia Internaţională a Aviaţiei Civile de la Chicago din 1944. Ea prevede ca teritoriul unei ţări să fie înţeles ca «teritoriile terestre şi apele teritoriale adicante”. Spaţiul aerian nu este inclus în conceptul de «teritoriu». În acest sens, chiar şi fără asta, sancţiunile ilegale ale UE nu pot fi lărgite la zborul cu avionul al unei persoane care are interdicţia de a intra pe teritoriul unui stat”, apreciază ea.
”Au crezut autorităţile bulgare că asemenea măsuri pot fi aplicate împotriva a mii de funcţionari NATO care sunt pe listele noastre-oglindă de interdicţii? Chiar au vrut să creeze un precedent mondial periculos? Nu cred”, continuă ea.
”Cine le-a dat dreptul oficialilor analfabeţi de la Sofia să dezonoreze poporul bulgar?”, îşi încheie ea peroraţia.
Zaharova evocă în mod greşit Convenţia din 1944, scrie Novinite.
Articolul 1 al Convenţiei, în cea mai recentă versiune, din 2006, prevede că ”părţile la această Convenţie recunosc că fiecare stat are suveranitate deplină şi exclusivă asupra spaţiului aerian de deasupra teritoriului său”.
Potrivit site-urilor Flightradar24 şi FlightAware, avionul lui Lavrov, un Tupolev (Tu204-300) - zborul RSD308 - a decolat de pe Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, în Rusia, a survolat Marea Neagră, teritoriile Turciei şi Greciei şi a intrat în spaţiul aerian al Macedoniei de Nord.
Lavrov in Skopje: Rossiya Special Flight Squadron Tupolev Tu204-300 RA64059 flew from St Petersburg Pulkovo to Skopje Macedonia thru Turkish & Greek airspaces. Russian FM arrived to #OSCEMC2023 meeting. pic.twitter.com/ivUEiLi2Gp
— Yörük Işık (@YorukIsik) November 30, 2023
Luni, Lavrov declara că participarea sa la reuniunea OSCE depinde de deschiderea spaţiului aerian bulgar unor avioane ruseşti.
După invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie 2022, spaţiile aeriene ale statelor membre UE au fost închise zborurilor din Rusia.
Bulgaria şi Grecia sunt state membre UE, iar Macedonia de Nord a adoptat interdicţia UE.
Skopje şi-a deschis spaţiul aerian pentru ca Lavrov să ia parte la reuniunea OSCE.
Patru state membre OSCE - Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania - boicotează reuniunea OSCE de la Skopje din cauza prezenţei la Lavrov.
Cei patru acuză Rusia de ”distrugerea OSCE”, de exemplu prin blocarea candidaturii Estoniei la preşedinţia organizaţiei - deţinută în acest an de Skopje - în 2024.
Kievul cere ”salvarea OSCE de Rusia”, iar ţările baltice subliniază că ”Europa are nevoie de securitate împotriva Rusiei şi nu împreună cu ea”.
Lavrov consideră, la rândul său, că OSCE a devenit ”o anexă a UE şi NATO” pe care Occidentul îl foloseşte ”în interesul politicii sale egoiste”, o teză pe care Moscova o aplică tuturor organizaţiilor - de la cele sportive la cele de cultură - care îi critică politicile agresive.
El consideră, cu toate acestea, că OSCE mai poate fi ”salvară”, însă ”şansele sunt mici”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...