Purtând steaguri israeliene şi afişe cu fotografii ale ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, sute de persoane au mărşăluit miercuri seara la Tel Aviv pentru a cere o încetare a focului, chiar în timp ce premierul Benjamin Netanyahu se adresa Congresului SUA, la Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre manifestanţi a lansat un apel la microfon către trecătorii care urmăreau demonstraţia din baruri şi balcoane în cel mai mare oraş din Israel: "Ieşiţi din casele voastre, veniţi în stradă! Acesta nu este un marş! Vedeţi aici familii ai căror copii au fost răpiţi din pat într-o sâmbătă dimineaţa", a strigat el, referindu-se la atacul Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie 2023. "Ar fi putut fi familia voastră în loc", le-a spus manifestantul.

De cealaltă parte a Atlanticului, premierul Netanyahu a lăudat sprijinul Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, într-un discurs adresat Congresului, în timp ce războiul declanşat de statul israelian după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene durează de mai bine de nouă luni.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Deşi aliatul de nădejde al Israelului şi-a menţinut sprijinul militar pentru efortul de război, relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate de numărul mare de morţi civili din Fâşia Gaza şi de grava criză umanitară cu care se confruntă teritoriul palestinian. Manifestaţiile s-au înmulţit în ultimele luni în Statele Unite, în special în campusurile universitare, iar administraţia preşedintelui Joe Biden a devenit tot mai critică.

Netanyahu, care în discursul său a insistat asupra faptului că forţa militară este singura modalitate de a învinge Hamas, a reiterat la Washington angajamentul său pentru o victorie militară în Gaza şi a cerut un nou ajutor militar.

Dar în "Piaţa ostaticilor" din Tel Aviv, unde au loc demonstraţii în fiecare sâmbătă, rudele prizonierilor răpiţi de comandourile Hamas la 7 octombrie l-au îndemnat să reducă armele la tăcere.

"Vreau să vă spun, domnule prim-ministru Benjamin Netanyahu, că bunicul meu ar fi putut fi astăzi în viaţă alături de noi, aştepta ca cineva să vină să-l salveze. Aştepta să semnaţi un acord de încetare a focului", a declarat Talya Dancyg, în vârstă de 18 ani, într-un discurs emoţionant, la doar două zile după anunţul morţii bunicului său, istoricul israeliano-polonez Alex Dancyg, aflat în captivitate în Gaza. "Cu fiecare zi care trece şi oamenii noştri sunt încă acolo, este o ruşine pentru ţara noastră", a adăugat ea, referindu-se la ostatici. Manifestanţii au răspuns scandând "Un acord acum!"

În Israel, Netanyahu este împărţit între opinia publică, care este din ce în ce mai favorabilă ajungerii la un acord privind eliberarea zecilor de ostatici aflaţi încă în captivitate, şi o aripă foarte de dreapta a coaliţiei sale guvernamentale, care a ameninţat că va dărâma guvernul dacă acceptă o încetare a focului în timpul negocierilor indirecte cu Hamas.

"Aţi spus familiilor să nu îşi piardă speranţa", a spus Omri Shtivi, al cărui frate Idan a fost luat ostatic la festivalul de muzică Nova. "Eu nu mi-am pierdut speranţa, dar ostaticii şi-au pierdut-o. Orice decizie pe care o veţi lua va determina forma viitorului nostru, iar dacă doriţi să avem speranţă, tot ce trebuie să faceţi este să spuneţi cuvintele: Există un acord, există un acord", a arătat Shtivi.

Între timp, Israelul şi-a intensificat recent operaţiunile în Fâşia Gaza, iar Netanyahu susţine că numai o presiune militară sporită va face posibilă eliberarea ostaticilor şi înfrângerea Hamas.

Atacul din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 115 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 43 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a lansat o ofensivă care s-a soldat cu peste 39.000 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.