O cometă care a fost descrisă ca un „bulgăre de zăpadă cosmic” va trece pe lângă Pământ, la începutul anului 2023, pentru prima oară după 50.000 de ani, informează publicaţia Unilad.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cometa numită C/2022 E3 (ZTF) va fi cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie 2023, la aproape 12 luni după ce oamenii de ştiinţă au descoperit-o prima oară.

Astronomii au observat prima oară lumina verzuie a cometei şi coada de praf aurie în luna martie a acestui an, folosind un echipament specific de la Observatorul Zwicky Transient. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La acest moment, cometa este la 117 milioane de mile de Pământ şi încă mai are ceva cale de parcurs până când va fi în punctul cel mai vizibil pe 1 februarie. Cometa trebui să ajungă la Soare, să îl înconjoare şi apoi să se reîntoarcă pe lângă planeta noastră.

Oricine doreşte să încerce să o observe pe cerul nopţii, aceasta ar putea fi vizibilă când este la aproximativ 26 milioane de mile, cu magnitudinea estimată la +6.

Astronomii cred că această cometă este prima care poate fi văzută cu ochiul liber, de la cometa Neowise care a putut fi observată în luna iulie a anului 2020.

Însă în timp ce cometa Neowise a lăsat o dâră lungă, nebuloasă pe cer, este foarte probabil ca acum această cometă să apară ca o dâră gri pe cerul nopţii.

Este posibil să fie văzută şi de la 26 ianuarie, însă cometa va fi mai luminoasă şi mai uşor de reperat pe cer până la 1 februarie.

Există posibilitate şi ca ea să rămână vizibilă până în a doua săptămână a lunii februarie, însă astonomii au prognozat că până în aprilie va fi mai aproape de Soare şi lumina ei va fi semnificativ mai slabă, deci va fi foarte greu să fie reperată chiar şi cu telescopul.

„Este foarte greu de anticipat chiar şi cea mai luminoasă cometă, însă astronomii au urmărit traseul cometei C/2022 E3 (ZTF) încă de când aceasta a fost descoperită în luna martie a anului 2022, şi previziunea prezentă este că ar putea atinge magnitudinea +6 - limita a ceea ce poate fi observat cu ochiul liber - sau chiar puţin mai luminoasă când va fi cel mai aproape de Pământ, la 1 februarie”, a declarat, pentru Newsweek, Tania de Sales Marques, astronom la Observatorul Regal din Greenwich în Marea Britanie.

Ea a adăugat că „această cometă urmează, în general, direcţia lui Polaris, Steaua Nordului, unde o vom putea repera la începutul lunii februarie. Până atunci ar trebui să fie vizibilă pe cerul nopţii”.

Directorul executiv de la Societatea Astronomică Regală din UK, Robert Massey a explicat cum poate fi reperată cometa E3 de către doritori. El i-a sfătuit pe toţi cei care speră să vadă această cometă să se uite pe cer, într-o noapte senină, însă să aleagă un loc întunecat, lipsit de lumină ambientală şi să lase 30 de minute pentru ca ochii să se adapteze.

„Binoclurile sunt ideale pentru începători ca să încerce să repereze cometa şi sunt şi cel mai uşor de folosit, în timp ce un telescop are un câmp vizual mult mai mic. Dacă o puteţi vedea cu binoclul, atunci încercaţi şi cu ochiul liber”, a explicat Massey pentru Newsweek.

Având în vedere că această cometă nu se va mai reîntoarce decât peste alţi 50.000 de ani, aceasta ar putea fi o şansă unică în viaţă de a o observa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.