Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a propus marţi la Kiev, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock, ca aliaţii Ucrainei să doboare, de pe teritoriile lor, rachete trase de Rusia împotriva Ucrainei, dacă aceştia nu furnizează Kievului ”toate mijloacele necesare”, inclusiv sisteme antiaeriene, pentru ca ucrainenii să doboare rachetele ruseşti, relatează AFP.
Annalena Baerbock a apreciat că ezitările în furnizarea de ajutor militar Ucrainei ”ameninţă” securitatea Occidentului.
LIPSĂ DE SISTEME DE APĂRARE ANTIAERIANĂ
”Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să-i împiedice pe partenerii noştri să doboare rachete ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei de pe teritoriul lor”, a subliniat Dmitro Kuleba.
Ucraina a cerut Occidentului, la începutul invaziei ruse, să o ajute să distrugă rachetele ruseşti deasupra teritoriului ucrainean, însă aliaţii săi au apreciat atunci că riscul unei escaladări a cronflictului era prea mare.
Dmitro Kuleba a respins pur şi simplu acest argument marţi, relevând că doborârea rachetelor nu pune în pericol Rusia sau militari ruşi.
Acestea sunt nişte ”fragmente de metal care transportă moartea din Rusia către Ucraina”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.
”Dacă voi nu vreţi să o faceţi, furnizaţi-ne nouă toate mijloacele necesare. Noi le vom desfăşura pe teritoriul Ucrainei şi vom intercepta aceste rachete noi înşine”, a conchis el.
Annalena Baerbock, care a efectuat o vizită-surpriză la Kiev, a insistat, la rândul său, asupra necesităţii livrării Ucrainei a unor mijloace antiaeriene suplimentare, cât mai rapid psobil.
”Fiecare ezitare şi fiecare întârziere în susţinerea Ucrainei costă viaţa unor nevinovaţi. Iar fiecare ezitare de a susţine Ucraina pune de asemenea în pericol propria noastră securitate”, a declarat ea.
Annalena Baerbock îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că ”nu cunoaşte nicio limită” şi că a declanşat o campanie de ”distrugere” a Ucrainei, citând exemplul reţelei electrice bombardate fără încetare de către Rusia.
O ”PRIORITATE ABSOLUTĂ”
”Cea mai bună apărare împotriva terorii rachetelor ruseşti este consolidarea apărării aeiene a Ucrainei. Este vorba aşadar de o priotitate absolută pentru noi în aceste zile”, a mai declarat şefa diplomaţiei germane.
Vizita sa intervine în timp ce au loc confruntări armate intense în regiunea frontalieră Harkov, unde trupe ale Moscovei se află în ofensivă de la 10 mai, şi în urma unui nou atac nocturn rus cu drone în Harkov şi în alte regiuni ucrainene.
Ministrul german, care efectua a opta vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, şi-a exprimat îngrijorarea, la sosire, faţă de o situaţie a armatei ucrainene care s-a ”agravat dramatic”.
Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, asaltul rus în regiunea Harkov ar putea să fie ”primul val” al unei operaţiuni mult mai ample.
Şeful administraţiei ocupaţiei în regiunea ucraineană Harkov, Vitali Gancev, a anunţat marţi că armata rusă deţine în prezent controlul a ”aproximativ 40%” din localitatea Vovceansk - una dintre cele două zone frontaliere din nord-estul Ucrainei în care trecut la atac.
Militarii ruşi ”continuă să avanseze către Vovcea, râul care împarte oraşul în două (...). Partea de nord a oraşului a fost deja complet eliberată”, a declarat la postul rus de televiziune Pervî Kanal Vitali Gancev.
Potrivit unui purtător de cuvânt al forţelor ucrainene în regiune, situaţia pe teren ”rămâne dificilă şi se schimbă rapid”.
EXERCIŢII CU ARMAMENT NUCLEAR
Kremlinul i-a răspuns Annalenei Baerbock că o creştere a livrărilor Ucrainei de armament din Occident nu va schimba avantajul de care dispune în prezent Rusia pe front.
”Acest lucru nu le va permite forţelor armate ucrainene să modifice în vreun fel sau altul dinamica pe fronturi”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rusia a anunţat marţi că a început - în apropierea teritoriului ucrainean - exerciţii implicând armament nuclear.
Ea a precizat că este vorba despre un răspuns la ”ameninţări” occidentale.
Forţele Aeriene ucrainene au anunţat marţi că au doborât 28 dintre 29 de drone explozive de tip Shahed lansate în cursul nopţii de luni spre marţi de Rusia, vizând oraşul Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, şi regiuni din sud şi centru.
La Harkov, aproximativ 30 de camioane, autobuze şi maşini au fost avariate, iar două case, un garaj şi un minibuz au fost incendiate în urma căderii unor fragmente de dronă, a anunţat guvernatorul regiojnal Oleg Sînegubov.
Două persoane au fost rănite în oraşul Harkov, ”în urma unui atac cu obuz vizând o întreprindere de transport”, a precizat el.
În rergiunea Harkov, peste 14.000 de persoane au fost deplasate din calea confruntărilor armate, a deplâns marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.