Kremlinul anunţă luni că nu-şi face nici ”speranţe” şi nici ”iluzii” în privinţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor între Paris şi Moscova, extrem de tensionate de Războiul din Ucraina, având în vedere rezultatele alegerilor legislative anticipate de duminică în Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru Rusia cea mai bună ar fi fost o victorie a forţelor politice pregătite să facă eforturi pentru a ne restaura relaţiile bilaterale. Însă, pentru moment, noi nu vedem la nimeni o astfel de voinţă politică exprimată în mod clar, deci nu nutrim speranţe şi nici (nu ne facem) iliuzii deosebite în acest subiect”, a declarat presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

”Este evident că există o anumită derivă în preferinţele alegătorilor francezi, o derivă care este dificil de prevăzut, însă (Rusia) va urmări cu mult interes procesul de constituire a Guvernului (în Franţa) şi formarea blocurilor” politice, a adăugat el, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, s-a felicitat că francezii i-au ”arătat uşa lui (Emmanuel) Macron”.

”Aceeaşi soartă îi aştepată pe toţi liderii europeni care se află actualmente la putere, care se amestecă în problemele suverane ale altor state, în contextul în care cetăţenii lor cer ca ei să rezolve probleme interne şi să dezvolte economia naţională”, scrie pe canalul său Telegram Viaceslav Volodin.

VOINŢA ALEGĂTORILOR, ”MANIPULAŢI”

Liderii ruşi au rămas prudenţi după primul tur, în urma căruia Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) - cel mai favorabil unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Kremlinul - s-a clasat pe primul loc.

Încă înaintea prezentării primelor estimări, duminică seara, care anunţau RN pe poziţia a treia, după Noul Front Popular (NFP, stânga) şi tabăra lui Emmanuel Macron, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat numeroasele retrageri dintre cele două tururi, care au redus şansele RN de a obţine o majoritate.

”Turul doi pare că a fost conceput exact pentru a manipula voinţa exprimată de alegători în primul tur (...). Asta nu aduce a o democraţie adevărată”, i-a declarat Lavrov jurnalistului Pavel Zarubin, un apropiat al Kremlinului.

Guvernul german şi-a exprimat, în schimb, o ”anumită uşurare” după înfrîâgerea RN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.